Linkovi

Spor Kongresa i hemijske industrije


Američki Kongres
Američki Kongres

Jedan odbor američkog Kongresa počeo je diskusije o promenama Zakona za kontrolu toksičnih supstanci, poznatog po skraćenici TSCA. Predloženom reformom bilo bi zabranjeno prisustvo stotina hemikalija u poljoprivrednim proizvodima i potrošačkim artiklima. Raniji pokušaji da se taj zakon izmeni bili su neuspešni. Nedavne rasprave o najnovijem predlogu reformi doveli su do zategnutih polemika izmedju zakonodavaca i predstavnika hemijske industrije.

Godinama su zdravstveni stručnjaci i ekolozi bezuspešno apelovali za izmenu 35 godina starog Zakona za kontrolu toksičnih supstanci, skraćeno TSCA, kojim se reguliše upotreba blizu 80 hiljada hemikalija, uključujući pesticide. Demokrata Frenk Lautenberg iz senatskog Odbora za čovekovu sredinu i javne radove, pokrenuo je nastojanje za reformu tog zakona, koga smatra neefikasanim:

„Na prethodnim pretresima otkrili smo opasne i skupe nedostatke tog zakona. Ovaj odbor je saslušao argumentaciju funkcionera Centra za kontrolu bolesti koji kažu da su naučnici u organizmima Amerikanaca otkrili 212 industrijskih hemikalija, od kojih je šest karcenogeno“, rekao je Lautenberg.

Jedna od tih hemikalija je BPA, koja se koristi za pravljenje plastičnih bočica za bebe i drugih proizvoda. Naučnici kažu da ona može da uzrokuje rak i druge bolesti. Reforme predviđaju testiranje bezbednosti svih novih i postojećih hemikalija, posebno onih koje koriste deca i druge osetljive grupe.

Hemijski sastojci u svim proizvodima, od igračaka do konzervi za hranu, morali bi da budu vidno naznačeni. Agencija za zaštitu čovekove sredine dobila bi nova ovlašćenja za ograničavanje ili zabranu opasnih hemikalija. Zakonodavci se slažu da bi bilo kakva reforma morala da bude zasnovana na naučnim dokazima. Medjutim, ne slažu se svi da su oštriji propisi opravdani. Republikanski senator Džejms Inhof kaže da bi to moglo da ugrozi mnoga radna mesta.

„Treba obezbediti da sve evenutalne reforme ovog zakona štite ne samo zdravlje već i radna mesta i ekonomiju.“

Demokratska senatorka iz Njujorka, Kirsten Gilibrand, ističe da je zbog propusta u federalnom zakonu 25 država usvojilo sopstvene zakone o bezbednosti hemikalija, uključujući zabranu nekih proizvoda za dečiju upotrebu.

„Od kako je TSCA postao zakon pre više od 30 godina, primetili smo neprihvatljivi rast slučajeva raka kod dece, teškoća u učenju, dece rođene sa defektima, astme, alergija, autizma i neplodnosti. Naša deca izložena su stotinama hemikalija pre nego što se i rode.“

Medjutim, hemijska industrija kritikuje ove reforme, tvrdeći da bi one paralizovale preduzeća, nametnule skupi teret proizvodjačima i dovele do objavljivanja tajnih hemijskih recepata – uključujući tajnu formulu za proizvodnju kokakole. Kal Duli je predsednik Američkog hemijskog saveta, organizacije koja predstavlja industriju vrednu, kako se procenjuje, 720 milijardi dolara.

Ovaj zakonski predlog sa njegovim bezbednosnim standardima je recept za sprečavanje američkih proizvodjača da budu u prvim redovima inovacija i otvaranja radnih mesta.“

Senator Frenk Lautenberg i njegovi saveznici u Kongresu planiraju da svoj predlog za pooštravanje Zakona za kontrolu toksičnih supstanci uskoro iznesu na glasanje, nadajući se da će u tome imati podršku senatora iz obe stranke.

XS
SM
MD
LG