Linkovi

APEK: Napredak u integraciji regiona


Predsednik Barak Obama govori na konferenciji za novinare nakon završetka samita APEK-a na Havajima
Predsednik Barak Obama govori na konferenciji za novinare nakon završetka samita APEK-a na Havajima

Lideri zemalja Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma, ili APEK-a, okončali su godišnji samit čiji je domaćin ove godine bio američki predsednik Barak Obama, u svojoj rodnoj državi Havajima. Kako iz Honolulua izveštava dopisnik Glasa Amerike, lideri APEK-a ističu da su postigli napredak ka otvorenijoj trgovini u regionu u jeku znatnih rizika zbog evropske dužničke krize.

Predsednik Obama je juče poručio liderima APEK-a da su Sjedinjene Države predane otvorenoj trgovini u azijsko-pacifičkom regionu, za koji se Vašington nada da će uspeti da stvori dinamičnu ekonomsku zonu. Predsednik Obama je podvukao da APEK obuhvata gotovo tri milijarde ljudi i nekoliko najvećih američkih trgovinskih partnera, uključujući Japan i Kinu.

„To je region u kojem obavljamo najveći deo trgovine i plasiramo najveći deo izvoza. To je takodje najbrže rastući region u svetu. I kao posledica toga, azijsko-pacifički region je ključ za postizanje mog cilja da se udvostruči američki izvoz i otvore nova radna mesta.“

Američki predsednik je održao bilateralne razgovore sa liderima Kine, Japana i Rusije. Na ranijim sastancima, američki funkcioneri, uključujući državnu sekretarku Hilari Klinton, razgovarali su sa svojim kolegama o pitanjima regionalne trgovine i globalnim strategiškim izazovima. Sjedinjene Države su pozdravile sporazum o razgovorima sa ciljem postizanja trans-pacifičkog partnerstva. Ti pregovori su do sada obuhvatili devet članica, uključujući Sjedinjene Države, a sada su i Meksiko, Japan i Kanada izrazili želju da se pridruže tom dijalogu.

Lideri APEK-a se nadaju da će ojačati trgovinske veze u svom delu sveta kako bi se suprostavili finansijskoj krizi u Evropi. Američki zvaničnici su apelovali na zemlje izvoznice poput Kine da pospeše potražnju unutar zemlje kako bi zaštitili region od globalnih finansijskih problema. Samit je, inače, doveo do saobraćajnih gužvi i problema za turiste, ali je pružio predsedniku Obami šansu da gostima pokaže svoju rodnu državu Havaji.

Demonstranti, koji se protive globalizaciji, takodje su preneli svoju poruku. Isto je učinila i grupa Falung Gong, koja je protestovala zbog suspenzije svoje organizacije u Kini. Zagovornici nezavisnosti Havaja, uključujući nastavnika srednje škole Džona Lopeza takodje su uputili svoj apel delegatima APEK-a.

Možda će neki od lidera APEK-a shvatiti šta je naš cilj i priznati nas kao državu.“

Posle sastanaka na samitu, zvaničnici su istakli da su postigli napredak u ostvarenju ciljeva ekonomske integracije azijsko-pacifičkog regiona, smanjenju tarifa na zelenu tehnologiju i regulatornim reformama u cilju podsticanja trgovine.

XS
SM
MD
LG