Linkovi

Izložba posvećena kralju Tutu


Izložba posvećena kralju Tutu
Izložba posvećena kralju Tutu

Egipat prolazi kroz fundamentalne političke promene, ali ljubitelji egipatske drevne civilizacije brinu da bi nova vlast mogla da ograniči pozajmice muzejima u inostranstvu. Neki od komercijalno najuspešnijih poduhvata povezanih sa egipatskim antikvitetima su putujuće izložbe blaga iz grobnice kralja Tutankamona, poznatijeg pod skraćenim imenom Tut. Jedna od tih izložbi sada privlači masu gledalaca u Umetničkom muzeju u Hjustonu. Ali mnogi posetioci strahuju da bi to mogla da bude poslednja prilika da vide tako veličanstvene i vredne eksponate.

Izložba se održava pod naslovom „Tutankamon: zlatni kralj i veliki faraoni“. Na izložbi je predstavljen sjaj antičkog Egipta – kroz umetnička dela i nakit, ali i obične predmete kao što je ova postelja. Posetioce kao što je Ajana, privlači drevni svet tih ljudi.

„To je bilo pre tri hiljade godina, a ja opet mogu da vidim stvari koje su oni dodirivali i osetim vezu sa njima. To je fantastično.“

Kralj Tut je pao u zaborav, sve dok britanski arheolog Hauard Karter nije 1922. pronašao njegovu grobnicu, više od tri hiljade godina posle njegove smrti. Ali otada, Tut je postao međunarodna superzvezda, zahvaljujući delimično i filmovima Nacionalnog geografskog društva, koje je pokrovitelj ove izložbe. Ketrin Kejn, direktorka odeljenja za putujuće izložbe ovog udruženja, kaže da svet zna za Tuta jer je njegova grobnica, kada je Karter otkrio, bila u najvećoj meri neporemećena.

Arheolozi otkrivaju mumiju egipatskog kralja Tutankamona
Arheolozi otkrivaju mumiju egipatskog kralja Tutankamona

„Ima mnogo, mnogo većih grobnica i grobnih mesta i mnogo istaknutijih faraona od kralja Tuta, ali sve te grobnice su tokom vremena opljačkane ili na neki način oštećene.“

Kejn kaže da Nacionalno geografsko društvo prati Tuta od otkrića grobnice.

„U Egiptu neprekidno dolazi do novih otkrića, tako da ćemo mi biti tamo sve dok postoje priče koje treba ispričati.“

Priče na ovoj izložbi obuhvataju i nedavne DNK uzorke Tutove mumije – koje ga genetički povezuju sa celom linijom starijih egipatskih kraljeva – i testove koji pokazuju da mu je noga bila polomljena, što je možda i izazvalo njegovu smrt u 19. godini. U Egiptu se gradi novi veliki muzej u kojem će biti izložena drevna blaga, tako da se pojedini posmatrači plaše da će nova vlast biti manje raspoložena da dozvoli da blaga poput ovog ponovo izađu iz zemlje. Mark Lok, potpredsednik organizacije Međunarodna umetnost i izložbe, kompanije koja je organizovala i ovu izložbu, ipak je optimista.

„Prema mom osećaju, Egipat će uvek hteti da podeli svoju istoriju sa svetom i to će činiti i putem izložbi.“

Ova izložba takođe donosi Egiptu novac, koji je zemlji potreban za očuvanje domaćeg blaga, kaže Abd El Hamid Maruf, zvaničnik egipatskog Vrhovnog saveta za starine.

„Koristimo ovakve izložbe po celom svetu da prikupimo novac za konzervaciju i zaštitu naših spomenika.“

Ovakve izložbe osim toga donose ovu drevnu civilizaciju u srce Amerike, gde ljudi bez toga možda ne bi imali priliku da vide takva blaga.

„U nekim od tih gradova... bilo je zaista spektakularno, ne samo prijem na koji je izložba naišla, nego kako je uticala na ljude, tako da smo izuzetno radosni što smo deo svega toga“, kaže Lok.

Posle zatvaranja u Hjustonu idućeg aprila, izložba se seli na završnu odrednicu u Sjedinjenim Državama – u Sijetl.

XS
SM
MD
LG