Linkovi

Regeneracijom do povratka sluha


Dokor Mark Vorkol
Dokor Mark Vorkol

Njujorška akademija za medicinu nedavno je bila domaćin samita istraživača koji je organizovala Fondacija za zdrav sluh kako bi promovisala lek za gluvoću izazvanu oštećenjem vlaknastih ćelija u uhu. Procenjeno je da oko 37 miliona Amerikanaca pati od nekog oblika gubitka sluha, medju kojima je i brodvejski kompozitor koji se bori sa potpunim gubitkom sluha.

Prodorna i bučna muzika za udaraljke delo je Džeja Alana Zimermana, njujorškog kompozitora koji je izgubio sluh i kojeg nazivaju „brodvejskim Betovenom“. Muzičko delo pod nazivom Robotikus, priča je o čoveku koji je nadgradio svoje prorodno telo veštačkim delovima kako bi postao robot.

„To je izbor sa kojim se suočavam: Da li da ugradim koklearni implant i postanem bionički čovek? Ako bi mi to omogućilo bolji sluh od normalnog, zgrabio bih to.“

Zimerman nema uspostavljenu dijagnozu za svoje stanje koje je pretvorilo njegov svet u haos zvukova koji traje više od 10 godina. On zamenjuje taj haos čitanjem sa usana. On takodje zavisi od svetlećih znakova na kompjuteru kao dodatka svojoj muzici. Zimerman kaže da njegov problem sa sluhom možda ima veze sa oštećenjem minijaturnih senzora u uhu poznatijih kao vlaknaste ćelije koje prenose audio signale ka mozgu.

Ako elektronski aparat nazvan koklearni implant poboljšava sluh, on ne omogućava praćenje muzike i ne prenosi ukupno bogatstvo zvuka. Zimerman se opredelio da sačeka naučnike da pronadju način za regeneraciju vlaknastih ćelija. Istraživači su, naime, dobili vredan odgovor od neočekivanog izvora. Doktor Mark Vorkol sa Vašingtonskog univerziteta objašnjava kako su pilići doprineli istraživanju sluha.

„Ptičje uho ima tu neverovatnu mogućnost da regeneriše čulne receptore posle povrede. Na primer pokazalo se da je gluvoća kod ptica samo privremena. U roku od nekoliko nedelja, sve mrtve ćelije ili oštećene čulne čelije, biće zamenjene novim ćelijama.“

Za razliku od pilića, ljudski organizam ne može da regeneriše čulne ćelije koje su izgubljene zbog starenja, zagadjenja ili buke. Istraživači koji su se okupili na nedavnom samitu o očuvanju sluha u njujorškoj Akademiji za medicinu naznačili su da ljudsko telo ima sposobnost da regeneriše ćelije kože, ćelije digestivnog trakta kao i ćelije oštećene jetre. Doktor Endru Grouvs iz Bejlor medicinske škole kaže da se naučnici trude da primene tu sposobnost na mnogo komplikovanije čulne ćelije.

„Možemo da podelimo taj problem u dva jednostavna procesa. Jedan je, da ako želite nešto da popravite, morate da napravite više ćelija. One zatim moraju da se dele. Zato je veoma važno da shvatimo šta ćeliji nalaže da počne deobu i da zatim stane u pravom trenutku.“

Medjutim, istraživači kažu da će taj jednostavni problem možda zahtevati 10 godina da bi bio razrešen i desetine miliona dolara kako bi se finansirala istraživanja. Za sada, Džej Alan Zimerman odbija hirurški tretman dok čeka da bude pronadjen lek. U medjuvremenu, on kaže da će nastaviti da komponuje muziku i da izvodi svoje kompozicije.

XS
SM
MD
LG