Linkovi

Bezbednost u američkim lukama


Analitičari nadziru bezbednost luke u Los Anđelesu
Analitičari nadziru bezbednost luke u Los Anđelesu

Milioni kontejnera sa robom iz celog sveta svake godine stižu u Sjedinjene Države. Protekle decenije, opasnost za američku nacionalnu bezbednost se povećala u teretnim lukama, a sa njom i mere bezbednosti. U stvari, bezbednost se pretvorila u veliki posao – u kojem se kompanije otimaju da predstave svoje najnovije tehnološki usavršene proizvode. Kako lučka bezbednost izgleda u dve prometne američke luke i šta se može očekivati u budućnosti?

U dve od najprometnijih luka na Zapadnoj obali Sjedinjenih Država, hiljade teretnih kontejnera svakodnevno stižu i odlaze. Međutim, pre ne više od desetak godina, kaže Džon Holms iz luke u Los Anđelesu, bezbednost nije imala neki poseban prioritet.

„Nije bilo čak i ograda ili osvetljenja ili oznaka. Atmosfera je bila potpuno otvorena i najvažnija stvar je bio transport robe.“

Međutim, sve se promenilo posle terorističkih napada 11. septembra 2001. Američke luke su postale potencijalne mete, jer se većina robe koja stiže u Sjedinjene Države, doprema brodovima.

„Svaki pojedinačni kontejner se pregleda. Sve što stiže sa broda prolazi kroz uređaje za otkrivanje radijacije.“

Sada, pripadnici obezbeđenja patriliraju lukama bez prestanka. Sve luke imaju visoko tehnološke uređaje koji otkrivaju bombe i hemijska i biološka oružja. Nekoliko kilometara dalje, Majkl Mekmalen, iz luke u Long Biču – drugog najprometnijeg pristaništa u zemlji – pokazuje za Glas Amerike kako analitičari nadziru sve iz ove prostorije.

Patrole u američkim lukama
Patrole u američkim lukama

„Najveći deo obezbeđenja koje danas sprovodimo, praktično se obavlja u virtuelnom obliku.“

Mekmalen kaže da su tu i podvodni sonarni senzori – visoko usavršeni radari koji otkrivaju sve brodove na udaljenosti od 11 kilometara od pristaništa – i stotine kamera. Bezbednosni analitičari mogu da nadziru sve iz ove prostorije i prenose informacije policiji na terenu. Luka koristi ovu tehnologiju zajedno sa lučkim osobljem iz Latinske Amerike i Azije, tako da i oni mogu da nauče kako su ovi visoko tehnologizovani sistemi povezani i primene ih u obezbeđivanju svojih luka.

„Pristaništa mogu u nečemu i da se razlikuju, ali ono što pokušavamo da uradimo je veoma slično“, kaže Džon Holms.

On ističe da je zajednička praksa u svim lukama širom sveta da menjaju informacije. Losanđeleska luka je prošle godine održala samit posvećen lučkoj bezbednosti zajedno sa drugim zemljama među kojima su bile Kina, Koreja i Izrael. Holms dodaje da su sve luke ranjive. Jedan primer je teroristički napad 2008. u Mumbaju u Indiji.

„U Mumbaju, napad je praktično došao iz vode.“

Stručnjaci za bezbednost kažu da im razmena informacija pomaže da prate razvoj novih tehnoloških uređaja na tržištu. Na ovoj tehnološkoj konferenciji u blizini Los Anđelesa, Fred Oldrič pokušava da proda sistem za skeniranje kontejnera. On se postavlja na brod i skenira naslagane kontejnere pre nego što stignu na kopno.

Naš sistem bi mogao da se instalira u stranim lukama i skeniranje i otkrivanje bi se nezavisno odvijalo sedam dana nedeljno bez prestanka.“

Kreg Kroford iz firme „3-D imidž tek“ (3-D Image Tek), pokušava da pronađe mušterije za svoju mašinu koja pretvara dvodimenzionalne snimke u trodimenzionalne. On objašnjava da 3-D slike imaju veću dubinu i jasnije detalje i poredi zadatak sa demontiranjem bombe daljinskim upravljačem pomoću tehnološki razvijenog hirurškog postupka.

„Uređaj u stvari dovodi ljudsko oko na sam izvor opasnosti i onda on može da se obrađuje upravo kao što bi to radio hirurg tokom operacije.“

Majkl Mekmalen iz Long Biča kaže da očekuje da u naredne dve godine slična trodimenzionalna tehnologija postane sastavni deo lučke bezbednosti – što će doprineti poboljšanju komunikacije obezbeđivanjem još detaljnijih informacija.

XS
SM
MD
LG