Linkovi

Otvoren Nacionalni memorijal u Njujorku


Nacionalni memorijal u Njujorku
Nacionalni memorijal u Njujorku

Nacionalni memorijal 11. septembar u Njujorku otvoren je danas za javnost, deset godina nakon rušenja kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u terorističkom napadu.

Posetioci će, po prvi put, videti fontane okružene bronzanim panelima na kojima su uklesana imena poginulih 11. septembra 2001., kao i u bombaškim napadima na Svetski trgovinski centar 1993. Na mestu gde su nekada bili temelji kula, tamni granitni bazeni, svaki veličine pola hektara, najvechi su veštački vodopadi u Severnoj Americi.

Nacionalni muzej 11. septembar nalazi se na istoj lokaciji i trebalo bi da bude otvoren naredne godine. Nekoliko oblakodera, u kojima će biti smeštene poslovne prostorije, kao i podzemni deo objekta, deo su tog projekta koji će, prema očekivanjima, biti završen 2015.

Porodice žrtava obišle su juče memorijal na 10. godišnjicu, zajedno a predsednikom Barakom Obamom i bivšim predsednikom Džordžom Bušom mladjim. Uz zvuke vodopada u pozadini, imena gotovo 3000 žrtava, stradalih pre deset godina, pročitana su glasno tokom ceremonije obeležavanja godišnjice.

XS
SM
MD
LG