Linkovi

Libija "ohrabrila" Bliski Istok


Libijski pobunjenici u Tripoliju
Libijski pobunjenici u Tripoliju

Pobeda koju su izvojevali libijski pobunjenici potresla je čitav Bliski Istok. Ustanak koji je u jednom trenutku izgledao kao da je propao, podigao je moral demonstranata u drugim arapskim zemljama u kojima su suočeni sa brutalnom represijom.

Bliski Istok je poznat po dugotrajnosti vladavini pojedinih lidera. Čak i posle svrgavanja lidera u Tunisu i Egiptu, mnogi su i dalje verovali da su te dve pobune bile prolazni fenomen. A brutalno reagovanje Moamara Gadfija na narodni ustanak u Libiji, samo je učvrstio takav stav. Eliot Ejbrams je visoki saradnik Saveta za spoljnopolitičke odnose.

„Možda je pouka 'Arapskog proleća' ta da režim može da opstane ako je dovoljno krvoločan da puca u mirne demonstrante.“

Protesti u Bahreinu su takođe suočeni sa brutalnim reagovanjem vlasti, pomognutim od strane saudijske vojske, a bunt u Jemenu je naišao na zastoj. Dejvid Polok, saradnik Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, kaže da je neizvestan ishod „Arapskog proleća.“

„Ovo je dugi, razvučeni i još uvek nedovršen proces. Još uvek se ne zna kako će se završiti na mestima gde su nemerii izbili u februaru i martu."

Polok, međutim, dodaje da razvoj događaja u Libiji predstavlja ohrabrenje za anti-vladine demonstrante u drugim zemljama, posebno u Siriji. Prošle nedelje Amerika i njeni glavni evropski saveznici su pozvali sirijskog predsednika Bašara al-Asada da siđe sa položaja, zavodeći pri tom embargo na izvor nafte u Siriju. Državna sekretarka Hilar Klinton je tim povodom rekla:

„Sirijski narod zaslužuju vladu koja će poštovati njihovo dostojanstvo, zaštititi njihova prava i ispuniti njihove aspiracije. Asad se sada isprečio na tom putu.“

Sjedinjene Države ne bi preduzele taj korak da tome nije prethodila kritika Asada od strane Saudijske Arabije i Turske, kaže Mišel Dan iz Atlantskog saveta.

Činjenica da su se sada svi oni okrenuli protiv Asada govori da su izgubili strpljenje s njim. To je veoma važan momenat.“

Dok su libijski pobunjenici ulazili u prestonicu Tripoli prošlog vikenda, predsednik Asad se obratio naciji putem televizije, insistirajući da njegova vlada nije u opasnosti. Medjutim, Dejvid Polok kaže da Asadove reči ne treba primiti zdravo za gotovo.

„Mislim da je to u stvari znak da je uplašen.“

XS
SM
MD
LG