Linkovi

Viteški turniri popularni u SAD


Turnir u Angoli, u američkoj saveznoj državi Indijani
Turnir u Angoli, u američkoj saveznoj državi Indijani

Viteški turniri, na kojima su se oklopljeni vitezovi na konjima nadmetali u različitim veštinama, bili su u Srednjem veku popularni koliko je to danas fudbal. Iako je ta vrsta sportskog nadmetanja opstala gotovo 400 godina, zahvaljujući rasprostranjenoj upotrebi vatrenog oružja u ratovima, starinsko oružje je postalo beskorisno. Međutim danas, obnavljanje viteških turnira u Sjedinjenim Državama je postalo i sport i zabava. Jedan takav turnir je nedavno održan u gradiću Angoli u saveznoj državi Indijani, na američkom Srednjem zapadu.

U staro vreme, vitezovi su se borili za čast dama u nevolji, ali u 21. stoleću, oni često pomažu malim zajednicama da povećaju prihod. Direktorka za turizam Džun Džulijan, bila je iznenađena kada joj je viteško nadmetanje predstavljeno kao mogući izvor novih prihoda njene zajednice.

„Nisam znala šta da očekujem. Pomislila sam da li nam treba osiguranje. Šta ako se neko povredi?“

Ali njene strepnje su ubrzo prošle kada je upoznala Skota Rodlina, profesionalnog takmičara koji nastupa pod imenom „ser Devon od Jorka“.

Trenirao sam na Akademiji evropskih srednjovekovnih borbenih veština u Kanadi.“

Viteški turniri se održavaju širom Sjedinjenih Država, ali i u mnogim drugim zemljama. Njih obično nadgledaju udruženja koja vode računa o propisima i bezbednosti učesnika igara. Kao moderan sport, nadmetanja se održavaju svega nekoliko decenija, u okviru popularnih renesansnih sajmova.

Beka Kuper
Beka Kuper

Delom tematski park, a delom pozorište, ovi letnji festivali ponovo oživljavaju srednjovekovni sport. U Sjedinjenim Državama postoji osam pozorišnih viteških trupa i 30 vitezova koji se aktivno nadmeću. Iako žene u Srednjem veku nisu učestvovale na turnirima, stvari se danas menjaju. Prijateljica Skota Rodlina, Beka Kuper, upoznala se sa sportom kada mu je prodala konja.

„Šalimo se da sam ja došla uz konja. Rekla sam da ne znam šta je viteški megdan, ali da mislim da mogu to da radim.“

I ispostavilo se da može! Beka Kuper, koja nastupa kao „dama Fiona od Orkanija“, kaže da je to sport koji te osvoji.

„Posebno mi se dopadaju male devojčice koje pokazuju mamama da tu ima i ženskih vitezova. Kažu da više neće da budu princeze, nego vitezovi.“

Baš kao i u staro vreme, svaki vitez nosi po meri načinjen oklop težine oko 41 kilogram. Ispod oklopa, da bi se zaštitili od čvrstog metala, nose mekanu, postavljenu odeću. Današnja nadmetanja se sastoje od serije discplina da bi se pokazala veština u rukovanju oružjem i jahanju, kao što je pogađanje prstenova kopljem ili presecanje glavice kupusa mačem u punom galopu. Kerol Moris koja je došla sa suprugom i decom, kaže da je oduševljava to što cela porodica može da uživa.

„Veoma, veoma dobro. Dobar način da vam prostruji krv i da zaboravite na sva nerviranja.“

I takođe, dobar način za razvoj turizma. Događaju je prisustvovalo više od dve hiljade gledalaca – što je veliki podsticaj za gradić. Džun Džulijan kaže da je to bilo toliko uspešno, da već planiraju nadmetanje za iduću godinu.

„Hotelske sobe su nam bile prilično popunjene, jer su došli i ljudi iz drugih mesta.“

Skot Rodlin kaže da uživa u poslu koji mu omogućava da bude junak – bez obzira da li koristi svoju veštinu da bi pomogao malim zajednicama da dođu do potrebnih prihoda, ili pokazao malim gledaocima kako snovi mogu da se ostvare.

„Klinci mogu da vide da nije neophodno da imate neku tradicionalnu karijeru. Da možete da radite šta god zamislite.“

Čak i ako je to odrastanje - da bi se radio posao iz bajke!

XS
SM
MD
LG