Linkovi

Finansijska četvrt posle 11. septembra


Finansijska četvrt posle 11. septembra

Napad na kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 11. Septembra 2001. nije uništio samo oblakodere, nego je promenio i život u njihovoj okolini. Tokom proteklih deset godina, područje se iz svoje poslovno orjentisane prošlosti – kada je bilo poznato kao finansijska četvrt – pretvorilo u enklavu ispunjenu porodičnim životom koju sada nazivaju kvartom pelena.

Stefani Hrikovijan je kćer ukrajinskog imigranta koji je bio vlasnik „Bikmen delija“, uspešne porodične delikatesne radnje koja je četvrt veka usluživala službenike iz Kula bliznakinja. Teroristički napad Osame bin Ladena joj je upropastio život.

„Kada je predsednik saopštio da su uhvatili Obamu, rasplakala sam se od sreće, jer su uhvatili čoveka koji nam je uništio život.“

Hrikovijanov delikates je od nedeljne zarade od 25 hiljada dolara došao na nulu.

„Bili smo u prilično dobroj situaciji pre 11. septembra. Posle toga smo ostali bez ičega.“

Radnja je zatvorena i lokal sada zauzima filijala Američke banke. U blizini je jedna od administrativnih zgrada koju je nekada usluživao „Bikmen deli“. Poput mnogih starijih objekata na jugu Menhetna, poslovni prostori u njoj su posle 11. septembra napušteni i preuređeni u stambene. Cela četvrt sada ima 56 hiljada stanovnika, više nego dvostruko u odnosu na stanje pre deset godina. Među novodošlima je i Luis Vaskez.

„Finansijska četvrt danas ima najveću koncentraciju porodica sa decom u gradu.“

Broj dece je toliki da je list „Njujork tajms“ nazvao područje „kvartom pelena“. Lokalni porast broja dece je lako zapaziti – veliki broj se igra u parku na obali reke, majke guraju kolica sa bebama niz okolne ulice, a ova prolazi baš ispred nekadašnjeg „Bikmen delija“. Džoslin Zoland je gledala kako je jedan od aviona naleteo na Svetski trgovinski centar.

„Lepo je videti da su u senci onoga što se dogodilo sva ova deca i sve ove aktivnosti, tako da je ovo postalo divno odredište. Videćemo da li će to da se promeni.“

Džoslin Zoland kaže da bi ta promena mogla da obuhvati i milione turista koji se očekuju da preplave područje kada se na takozvanoj Nultoj tački završi muzej posvećen 11. septembru i desetine hiljada službenika koji će zauzeti Kulu slobode, oblakoder koji se gradi na mestu Kula bliznakinja.

Međutim, „Bikmen delija“ više nema. Mnoge radnje u okolini su i dalje zatarabljene. Stefani Hrikovijan kaže da je ono što je ostalo – obaveza delikatesa da otplaćuje zaostalu zakupninu do 2004, kao i porez. Na te dugove je potrošila 500 hiljada dolara ušteđevine. Sada iznajmljuje svoju kuću i živi kod rođaka.

„Više nemamo zdravstveno osiguranje. Nemamo račun za penzionu štednju. Nemamo penzioni fond. Nemamo ništa posle 11. septembra.“

Južni deo Menhetna nagoveštava da će prevazići posledice 11. septembra, zahvaljujući većoj vitalnosti nego ikada ranije. Ali Stefani Hrikovijan je bez posla i još se bori da izađe na kraj sa pustošenjem koje je ostalo iza Bin Ladenovih napada.

XS
SM
MD
LG