Linkovi

Berze povoljno reaguju na dogovor


Berze povoljno reaguju na dogovor
Berze povoljno reaguju na dogovor

Posle izjave predsednika Obame da je postignut sporazum o povećanju granice zaduženosti Sjedinjenih Država, cene na svetskim berzama su porasle.

Indeksi londonskog Fajnenšel tajmsa, pariskog CAC-40, kao i frankfurtskog DAX-a porasli su za jedan odsto. Na tokijskoj berzi akcije su skočile 1,3 odsto, čime je prekinut pad u protekla tri uzastopna dana. Hongkonška berza zaključila je dan sa povećanjem vrednosti akcija od jedan odsto, a i ostale azijske berze su zabeležile porast. Očekuje se da će cene na američkim berzama danas snažno porasti, posle jednonedeljnih gubitaka.

Zlato, koje obično poskupljuje kad ulagači gube poverenje u investicije, sada je zabeležilo pad od 11 dolara i 21 centa. Vrednost unce zlata danas je iznosila 1615 dolara i 84 centi.

Ejdrian Foster, šef istraživačkog odseka u hongkonškoj banci Rabobank, kaže da su finansijska tržišta očigledno odahnula, i predviđa dalji porast vrednosti akcija do kraja godine.

Stiven Švarc, glavni ekonomsta Banko Bilbao Vizkaja, u Hongkongu, ističe da mnogo toga utiče na berze, ali da je sada prevladala atmosfera oporavka.

Uprkos postignutom sporazumu, neki analitičari i dalje predviđaju pad kreditnog rejtinga SAD zbog neizvesnosti oko budućeg smanjenja potrošnje i postojeće nervoze ulagača zbog budžetske krize. Kopromisno rešenje oko koga su se dogovorili lideri dve stranke tek treba da bude stavljeno na glasanje u Kongresu.

XS
SM
MD
LG