Linkovi

Kongresni lideri podržavaju dogovor


Plenarna sala američkog Kongresa
Plenarna sala američkog Kongresa

Američki predsednik Barak Obama postigao je noćas sporazum sa liderima Predstavničkog doma i Senata o podizanju granice zaduživanja zemlje kojim bi se sprečilo da vlada prvi put u istoriji SAD dođe u situaciju da ne može da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Obama je kasno sinoć u Beloj kući saopštio novinarima da bi prema postignutom sporazumu u narednih 10 godina trebalo da se uštedi hiljadu milijardi dolara, dok će jedna nova dvostranačka komisija u Kongresu razmatrati dalje opcije za smanjenje troškova vlade, uključujući moguće povećanje poreza i smanjenja u socijalnim programima kao što je program za zdrastvenu zaštitu, Mediker.

"...postignuti kompromis predstavlja ozbiljan početak smanjenja deficita i obema strankama daje snažan podstrek za izradu uravnoteženog plana do kraja ove godine", rekao je predsednik Obama. "Što je još važnije, kompromis omogućuje zemlji da izbegne bankrotstvo i obezbeđuje okončanje krize u koju je Vašington uvukao celu zemlju", rekao je on.

Postignuti sporazum mora da odobri Kongres. Očekuje se da će on biti usvojen u Senatu, koji kontroliše Demokratska stranka, ali u Predstavničkom domu, koji kontrolišu republikanci, to neće ići tako lako. Glasanje bi trebalo da se obavi danas. Hari Rid je vođa demokratske većine u Senatu.

"Retko je više nego danas bilo potrebno da se demokrate i republikanci udruže. Znam da ovaj sporazum neće učiniti srećnim sve republikance. Neće ni sve demokrate. Obe stranke su popustile više nego što su želele i nijedna strana nije dobila sve čemu se nadala, ali to je suština kompromisa. I američki narod je protekle nedelje zahtevao kompromis i dobio ga je", rekao je Hari Rid.

Lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, ovako je komentarisao postizanje dogovora.

"Večeras možemo da saopštimo američkom narodu da Sjedinjene Države neće, prvi put u svojoj istoriji, prestati da ispunjavaju svoje finansijske obaveze", rekao je Mič Mekonel.

Bela kuća je saopštila da postignuti sporazum o podizanju granice zaduživanja važi do 2013., što će pružiti određenu stabilnost krhkoj privredi. Dogovorom se takođe odlaže dalja debata o javnom dugu do posle predsedničkih i opštih izbora u novembru iduće godine.

XS
SM
MD
LG