Linkovi

Kreditni rejting SAD ipak bi mogao da padne


Čikaški trgovinski odbor
Čikaški trgovinski odbor

Finansijski analitičari kažu da Sjedinjenim Državama preti smanjenje kreditnog rejtinga sa najviše AAA pozicije čak ako predsednik Obama i Kongres narednih dana postignu dogovor o povećanju granice zaduživanja države.

Kreditni rejting je rangiranje zemalja po pouzdanosti da će otplaćivati pozjmice, a objavljuje ga nekoliko agencija koje se time bave. Među njima najpoznatije su Standard i Pur, Mudis i Fič.

Većina analitičara predviđa da će se predsednik i zakonodavci u poslednjem trenutku dogovoriti da povećaju granicu zaduživanja koja sada iznosi 14 hiljada i 300 milijardi dolara pre nego što u utorak istekne rok. Povećanjem te granice izbegla bi se mogućnost da zemlja prestane da otplaćuje dugove.

Uprkos tome, kažu analitičari, najmanje jedna od tri pomnute agencije koje objavljuju kreditni rejting mogla bi da smanji rejting Sjedinjenih Država, jer dogovor o povećanju granice zaduživanja možda neće još godinama uticati na smanjenje državnih troškova.

Trgovce na berzi brine smanjenje rejtinga

Čikaški trgovinski odbor je najstarija berza za razmenu akcija i hartija od vrednosti na svetu. Tu se svakodnevno trguje akcijama i drugim finansijskim instrumentima. Dok sat otkucava vreme do krajnjeg roka za povećanje granice američkog duga, trgovci i dalje veruju da je prekoračenje tog roka malo verovatno i više ih brinu posledice mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država.

U raspravi o podizanju granice zaduživanja administracije Sjedinjenih Država, zakonodavci priznaju da bi neuspeh mogao da dovede do kašnjenja otplate dugova američke vlade. Ali Skot Šeladi, koji prati ulaganja za čikašku organizaciju za rejting „Enerdži“, kaže da je istinsko kašnjenje veoma malo verovatno.

„Rekao bih da bismo pre trebalo da govorimo o smanjenju rejtinga nego o kašnjenju. Kasniti nećemo. Pristiže nam dovoljno prihoda, da bismo mogli da odogovrimo na svoje obaveze. A tu reč koristimo da bismo uradili nešto ranije, a ne kasnije.“

Sjedinjene Države su do sada imale najbolji mogući kreditni rejting, trostruko A, još od 1917. Glavne agencije za kreditni rejting kažu da proveravaju zaduženost američke administracije radi mogućeg smanjenja rejtinga. Posledice smanjenja rejtinga bi bile dalekosežne.

Moraćemo da privučemo mušterije da kupuju naše obveznice, da bismo mogli da otplaćujemo dugove i upravljamo zemljom. Jedini način da se to postigne, jeste da im se vrati više. To znači da će naše kamatne stope morati da se povećaju da bi se privukli strani investitori, a da bi se to postiglo, sve ostale kamate redom će početi da rastu“, navodi Skot Šeladi.

Profesorka ekonomije na Nortvestern univerzitetu, Paola Sapienca, kaže da bi bilo kakve uštede od smanjenja budžeta mogle da postanu irelevantne, ako Sjedinjene Države zakasne sa otplaćivanjem duga ili im bude smanjen kreditni rejting.

Ironija ovoga je to što bi u slučaju da kamate krenu gore, jedna od posledica bilo to što bi i troškovi servisiranja duga krenuli nagore, moguće u velikoj meri, što bi uticalo na druge vrste usluga koje treba da se smanje.“

Dok se rasprava u Vašingtonu nastavlja, trgovci na berzi u Čikaškom trgovinskom odboru pomno prate situaciju.

Raspoloženje na berzi je uzdržano“, priča Metju Pirs koji analizira cene za „GrainAnalyst.com“.

Samo na osnovu temeljnih principa, sada bismo mogli da budemo krajnje pozitivni u pogledu tržišta, ali zbog valutnih i dužničkih problema, taj optimizam moramo da kontrolišemo sve dok ne dobijemo dalje infromacije o tome da li će dogovor biti postignut, ili ne.“

Drugi avgust je krajnji rok za postizanje dogovora. Tada će američke Federalne rezerve da objave da više nemaju novac da odgovore na sve svoje finansijske obaveze.

„Što smo bliže tom krajnjem roku do kojeg nešto treba da se uradi, sporazum će biti lošiji i moraćemo da idemo kroz to narednih šest meseci, ili osam, ili osamnaest meseci, ili pet godina, ali je izvesno da ćemo morati da prolazimo kroz to sve dok ne uradimo nešto značajno u pogledu smanjenja troškova“, navodi Šeladi.

Čak i ako se zakonodavci dogovore da podignu granicu duga i izbegnu kašnjenje, agencije za kreditni rejting kažu da opasnost od smanjenja rejtinga i dalje traje - sve dok se ne usvoji dugoročni plan za rešavanje federalnog deficita.

XS
SM
MD
LG