Linkovi

Šatl sleteo poslednji put


Posada šatla Atlantis, zajedno sa zemaljskom ekipom za podršku u pozadini, pozira za oproštajni snimak sa svojom letelicom, kratko vreme po sletanju u Svemirski centar Kenedi, na Floridi

Američka orbitalna letelica Atlantis besprekorno je sletela na zemlju okončavši time taj 30-godišnji program agencije NASA.

Četvoročlana posada spustila je Atlantis nešto pre 11 časova pre podne, po srednjoevropskom vremenu, na pistu Svemirskog centra Kenedi, na Floridi. Vremenski uslovi bili su idealni, a šatl je dočekalo nekoliko stotina ljudi.

13-dnevnom misijom Atlantisa završio se 33. i poslednji let tog šatla, posle 26-godišnje upotrebe. Taj, četvrti po redu sagrađeni šatl, prvi put je poleteo oktobra 1985. godine.

Posada je odvojila svoju letelicu od Međunarodne svemirske stanice u utorak, posle osmodnevne posete tokom koje su na stanicu dopremljene jednogodišnje zalihe, a utovareni otpaci i potrošena oprema radi vraćanja na zemlju.

Kao i drugi orbiteri tog tipa, Atlantis će biti izložen u nekom muzeju.

Američka svemirska agencija NASA ima dugoročne planove za izgradnju teških raketa sa namerom da pošalje astronaute u posetu nekom asteroidu, a zatim i u posetu Marsu. Ali tokom narednih godina NASA neće imati letelicu za slanje ljudskih posada u svemir.

Nekoliko privatnih kompanija razvija svemirske letelice koje bi mogle da prevoze astronaute do niske orbite i do Međunarodne svemirske stanice. Dok te letelice ne budu spremne NASA će se oslanjati na ruske rakete.

XS
SM
MD
LG