Linkovi

Napadnuta američka ambasada u Damasku


Oštećena zgrada američke ambasade u Damasku posle protesta vladinih lojalista, 11. jula 2011.
Oštećena zgrada američke ambasade u Damasku posle protesta vladinih lojalista, 11. jula 2011.

Pristalice vlade u Siriji napali su američku i francusku ambasadu u Damasku u najnovijoj eskalaciji gneva sirijske vlade zbog strane moralne podrške prodemokratskim demonstrantima. U isto vreme, vladino gušenje protesta je nastavljeno u centralnom granu Homsu.

Prema izveštajima iz Damaska, masa je probila zid oko američke ambasade i oštetila najmanje jednu zgradu kompleksa pre nego što su je rasterali američki marinci - čuvari ambasade. Američki zvaničnici u Vašingtonu optužuju sirijske snage bezbednosti zadužene da zaštite ambasadu da su sporo reagovali i dozvolili pro-vladinim pristalicama da prodju do ambasade. Nema izveštaja o povredjenima, bilo medju demonstrantima ili osobljem ambasade.

Demonstranti su takodje napali rezidenciju američkog ambasadora, nedaleko od kompleksa ambasade, kao i zgradu francuske ambasade.

Do napada je došlo u vreme kada su, prema izjavama aktivista i drugih stanovnika, sirsijske trupe u oklopnim vozilima ušle u grad Homs, ubivši najmanje jednu i ranivši 20 osoba. Očevici kažu da su u tom napadu vojnici pucali iz automatskog oružja.

Istovremeno, sirijske vlasti su danas u Damasku drugi dan uzastopno vodile, kako to nazivaju, nacionalni dijalog o političkim reformama.

Neki kritičari vlade uključili su se u te razgovore, ali vodeće opozicione grupe ih bojkotuju u znak protesta protiv krvavih represalija Asadovog režima prema antivladinim demonstrantima.

Tokom jučerašnjeg, prvog dana razgovora, nekoliko učesnika kritikovalo je vladine snage bezbednosti i njihovo nasilje prema demonstrantima. Drugi su ponavljali Asadove tvrdnje da strani agitatori nastoje da destabilizuju Siriju.

Predsednik Asad je predložio pomenuti dijalog prošlog meseca, kao gest pružanja ruke opoziciji koja od marta redovno održava masovne proteste zahtevajući okončanje četiri decenije duge vladavine njegove porodice.

Grupe za građanska prava kažu da su u okviru mera za ugušivanje protesta sirijske snage bezbednosti do sada ubile najmanje 1600 civila. Istovremeno, vlada za to nasilje okrivljuje teroriste i islamske ekstremiste, za koje kaže da su ubili na stotine pripadnika snaga bezbednosti.

Sjedinjene Države su juče optužile Siriju za organizovanje dvodnevnih demonstracija ispred američke ambasade u Damasku zbog toga što je ambasador Robert Ford posetio grad Hamu, jedno od žarišta antivladinih protesta. Francuska je juče uložila sličnu žalbu pošto je masa lojalista oštetila njenu ambasadu u sirijskoj prestonici.

XS
SM
MD
LG