Linkovi

SAD pozivaju Bosnu da prevaziđe nacionalističke tenzije


Izborni plakati u Sarajevu
Izborni plakati u Sarajevu

Uoči preksutrašnjih opštih izbora u Bosni i Hercegovini, Sjedinjene Države pozvale su tamošnje političke lidere da prevaziđu preostale nacionalističke tenzije.

Američki ambasador u Bosni, Patrik Mun, izjavio je danas za lokalne medije da političari "moraju da zamene konfrontaciju" sa, kako je rekao, "ozbiljnim radom", da bi približili zemlju učlanjenju u NATO i Evropsku uniju.

U odvojenom saopštenju, britanski i nemački ministri inostanih poslova, Vilijam Hejg i Gvido Vestervele, pozvali su bosanske lidere da učine najviše što mogu i "okrenu stranicu prošlosti".

Smatra se da će opšti izbori, koji će se održati u nedelju, biti od ključne važnosti za budućnost te još uvek nestabilne zemlje. Glasači će birati delegate za centralnu skupštinu i članove kolektivnog predsedništva, kao i članove zakonodavnih tela dva entiteta - Republike Srpske i Bošnjačko-hrvatske federacije.

Nesređeni etnički odnosi u Bosni i Hercegovini čine je jednom od evropskih zemalja najmanje privlačnih za poslovna ulaganja. Narang listi Svetske banke po lakoći vođenja poslova, Bosna se nalazi na 116. mestu.

XS
SM
MD
LG