Linkovi

Verska desnica obnavlja uticaj


Konzervativni glasači na protestu u Vašingtonu

Konzervativni hrišćani – takozvana verska desnica – odneli su mnogo glasova na američkim predsedničkim izborima u protekle dve decenije. Ali njihov uticaj se nikada nije osećao više nego 2008, prilikom izbora Baraka Obame, kandidata kome su se protivili. Nova lobistička organizacija sada pokušava da obnovi njihov uticaj i pomogne Republikanskoj stranci na izborima 2012.

Debra Kol je prevezla pola zemlje da bi došla na nedavni miting Koalicije za veru i slobodu u Vašingtonu. Ona ne razume zbog čega vera ne bi mogla da bude rešenje američkih problema.

Kada zaista otvorite oči i stvarno vidite šta se događa našoj zemlji, u našoj kulturi, u našem društvu, našim porodicama i našoj deci, shvatite da nemate veru koja kaže ‘u redu, loše je, stvari su loše, ali ja gajim nadu u živog boga’.“

Njoj se pridružilo mnogo ljudi koji dele bar jednu od njenih nada: da predsednik Barak Obama iduće godine neće biti ponovo izabran. Predsednik Koalicije za veru i slobodu, Ralf Rid, kaže da je na prošlim izborima Obami pomogla malodušnost konzervativno hrišćanskih glasača.

„Jer 2008 – a to je zastrašujući statistički podatak – 17 miliona evađelističkih birača ili nije bilo registrovano za glasanje, ili je bilo registrovano, ali nije glasalo na izborima.“

Kongresmenka Mišel Bakman
Kongresmenka Mišel Bakman

Rid je svojevremeno bio na čelu Hrišćanske koalicije, koja je mobilisala verske konzervativce u Republikansku partiju tokom 1990-ih. Njegova politička sreća je kasnije pretrpela udarac zbog veza sa skandalom u koji je bio umešan vašingtonski lobista Džek Abramov. Ali Rid je opet postao uticajan u Vašingtonu. Na njegovom mitingu, govorili su gotovo svi republikanski predsednički kandidati za 2012.

„Pridružite mi se u molitvi u ime naše zemlje.“

Mišel Bakman je miljenica Pokreta čajanke. Njena antiporeska poruka o ograničenoj vladi, promenila je američki politički pejsaž na prošlogodišnjim međuizborima. Mnogi konzervativni hrišćani su saglasni sa tom porukom. Ali ne i ovi sveštenici, koji kažu da bi se Isus Hrist protivio smanjenju državne pomoći siromašnima. Prezviterijanska sveštenica Dženifer Batler je zabrinuta zbog kombinovane izborne moći verskih konzervativaca i pripadnika Pokreta čajanki.

„Ono što se događa je da operativci, politički operativci poput Ralfa Rida, pokušavaju da povežu dva programa, jer je hrišćanska desnica u ovoj zemlji i dalje veoma jaka.“

Hrišćanska desnica je tradicionalno vodila računa od socijalnim problemima kao što su abortus i brak osoba istog pola. Međutim Majkl Kromarti, iz konzervativnog Centra za etiku i javnu politiku, kaže da oni neće imati centralnu ulogu 2012.

„Mislim da neće, jednostavno zbog situacije u kojoj smo. A stigli smo u vanrednu situaciju. Dve stvari će biti presudne, ekonomija i rat protiv terorizma.“

Kromarti kaže da će to olakšati konzervativnim hrišćanima da glasaju za kandidate kao što su mormoni Mit Romni i Džon Hantsmen – koga neki evanđelisti ne smatraju hrišćaninom, i Njut Gingrič, koji je priznao da je počinio greh neverstva.

XS
SM
MD
LG