Linkovi

Rusija brani osumnjičene za špijunažu


Rusko ministarstvo inostranih poslova priznalo je da su uhapšeni u Sjedinjenim Državama pod optužbom za špijunažu ruski državljani, ali kaže da oni "nisu preduzeli nikakve akcije uperene protiv interesa Sjedinjenih Država".

U saopštenju postavljenom danas na sajtu ruskog ministarstva kaže se da ruske vlasti podrazumevaju da će osumnjičenima biti garantovano normalano postupanje sa njima dok su u pitvoru.

Takođe se kaže kako Moskva očekuje da će američke vlasti uzeti u obzir "pozitivan karakter sadašnjeg stanja rusko-američkih odnosa".

U američkim sudskim dokumentima desetoro koji su uhapšeni u nedelju opisuju se kao "ilegalci", koji su u dubokoj tajnosti sprovodili dugoročne zadatke u Sjedinjenim Državama za račun ruske spoljne obaveštajne službe SVR.

U Vašingtonu, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju, Filip Gordon, rekao je da su američki diplomati u kontaktu sa vlastima u Moskvi po ovom pitanju. On je takođe rekao da je američka administracija u proteklih 18 meseci bila i da nastavlja da bude usredsređena na poboljšanje bilateralnih veza.

Upitan zbog čega su osumnjičeni uhapšeni samo nekoliko dana po završetku posete ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Vašingtonu, Gordon je rekao da to podvlači činjenicu da američki Sekretarijat zapravosuđe samostalno donosi svoje odluke.

XS
SM
MD
LG