Linkovi

Rusija ukida zabranu na uvoz povrća


Laboratorijska tehničarka u Mađarskoj testira uzorke krastavaca koji su, kako izgleda, bili lažno optuženi kao uzrok zaraze smrtonosnom bakterijom
Laboratorijska tehničarka u Mađarskoj testira uzorke krastavaca koji su, kako izgleda, bili lažno optuženi kao uzrok zaraze smrtonosnom bakterijom

Rusija je saopštila da će ukinuti zabranu na uvoz povrća iz Evropske unije, uvedenu zbog epidemije zaraze bakterijom ešerihija koli u Evropi.

Ruski predsednik Dimitri Medvedev i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo zajednički su to saopštili danas, posle dvodnevnog samita između Rusije i Evropske unije, u ruskom gradu Nižnji Novgorod.

Evropska unija će podneti Moskvi dokumenta koja potvrđuju bezbednost povrća.

U međuvremenu, nemački zdravstveni funkcioneri kažu da novi podaci pokazuju da su zaražene klice pasulja bile uzrok epidemije koja je usmrtila najmanje 30, a od koje se razbolelo gotovo 3 hiljade ljudi. Svi osim jednog smrtnog slučaja, kao i većina zaraženih, žive ili su boravili u Nemačkoj.

Direktor nemačkog centra za kontrolu bolesti izjavio je danas da šema pojave i širenja bolesti ukazuje na to da su prenosilac bile pomenute klice.

Zdravstveni zvaničnici najpre su za infekciju okrivili krastavce i drugo povrće uvezeno iz Španije, a zatim proširili krivicu na druge evropske zemlje, što je dovelo do gotovo potpune obustave prodaje povrća i nanelo milionske štete evropskim poljoprivrednicima. Rusija je jedno od najvećih tržišta za poljoprivredne proizvode Evropske unije.

Nemačke vlasti sada su povukle upozorenje na opasnost od upotrebe krastavaca, paradajza i zelene salate, ali kažu da kriza još nije prošla i da klice pasulja ne bi trebalo upotrebljavati za ishranu.

XS
SM
MD
LG