Linkovi

Usvojen nacrt zakona o kineskoj valuti


A parade with a giant marionette at the expo, Yeosu, South Korea, June 9, 2012. (S.L. Herman/VOA)
A parade with a giant marionette at the expo, Yeosu, South Korea, June 9, 2012. (S.L. Herman/VOA)

Članovi američkog Predstavničkog doma usvojili su juče meru kojim bi Kina i druge zemlje mogle da budu kažnjene zbog namernog snižavanja vrednosti svoje valute. Američki zakonodavci optužuju Kinu da veštački održava nizak nivo vrednosti juana kako bi kineske firme bile konkurentnije na svetskom tržištu.

Izražavajući retko međustranačko slaganje zakonodavci su usvojili predlog prema kome će američke kompanije moći da se žale na uvoznike čija roba je jeftinija zbog veštački niske vrednosti kineske valute.

Demokrata Majkl Arkjuri kaže da je reč o fer odnosima.

"Zakon o reformi valute za fer trgovinu neophodan je za uravnoteženje međunarodnog tržišnog terena kako bi američki proizvođači mogli da konkurišu drugima", rekao je Arkjuri.

Nova mera otvara mogućnost za povećanje carina na kinesku robu koja ulazi u Sjedinjene Države. Republikanac Linkoln Dijaz-Balart kaže da je davno trebalo da bude doneta.

"Mislim da ćemo se ovim približiti ispravljanju neprihvatljive situacije na kojoj Kina insistira i za koju joj treba jasno reći da nije u pravu", rekao je Dijaz-Balart.

Nekoliko sati pre glasanja kineska centralna banka je obećala da će povećati fleksibilnost juana. Slično obećanje dato je i u junu, ali kritičari kažu da je juan od tada porastao za manje od dva procenta.

Govoreći juče u Ajovi, predsednik Obama je rekao da jeftin juan zatvara radna mesta u Americi, čime se produbljuje trgovinski deficit između dve zemlje.

"Razlog što pritiskam Kinu u vezi sa valutom je to što je ona ispod realne vrednosti. Procene su različite, ali rasprostranjeno je mišljenje da oni vode svoju valutu tako da naša roba bude skupa u Kini, a njihova jeftina ovde, kod nas", rekao je Obama.

Analitičari kažu da je juan potcenjen možda čak 40 odsto. Ali ekonomisti dodaju da Kina nije jedina koja manipuliše svojom valutom da bi stekla prednost na tržištima. Ralf Silva je stručnjak za svetske finansije.

"U suštini, to će poskupeti robu i usluge koji dolaze iz tih zemalja pa ćemo plaćati više za proizvode iz Brazila, Kine, Indije i drugih zemalja. Moraćemo da se pomirimo da je to cena koju ćemo plaćati da bi i naše privrede mogle da rastu", kaže Silva.

Peking demantuje da manipuliše juanom i tvrdi da njegovo jačanje neće rešiti probleme Zapada. Neke trgovinske organizacije upozoravaju da bi nova mera mogla da podstakne trgovinski rat i nanese štetu američkim kompanijama koje posluju u Kini.

XS
SM
MD
LG