Linkovi

Mere štednje u Pentagonu


Američka pomorska baza Norfolk, u Virdžiniji, najveća je te vrste u svetu
Američka pomorska baza Norfolk, u Virdžiniji, najveća je te vrste u svetu

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts, proteklih dana je u okviru mera štednje najavio zatvaranje jedne velike američke ratne komande. Komanda združenih snaga u Norfoku i okolini, u državi Virdžiniji, zapošljava oko šest hiljada ljudi. Stanovnici tog regiona su zabrinuti da će mogući gubitak radnih mesta izazvati propast lokalne ekonomije.

U gradu Norfoku u Virdžiniji, smeštena je najveća pomorska baza na svetu. Gradovi i kompanije u regionu su se razvili oko baze i njenih vojnih pogona, kaže Džek Hornbek, predsednik lokalne trgovinske komore.

To je razorno za ceo region. To je sasvim sigurno, imaće veliki uticaj i velika je briga,“ kaže Džek Hornbek.

Vinod Agarvol, profesor ekonomije u Norfoku, kaže da prihodi lokalnih firmi zavise od vojske.

Četrdeset do 45 odsto ove ekonomije direktno ili indirektno zavisi od onoga što se događa u američkom Sekretarijatu za odbranu, tako da kada taj sekretarijat smanjuje troškove, posledice se osećaju širom ovdašnje ekonomije,“ rekao je Vinod Agarvol.

Pentagon je 1999. osnovao Komandu združenih snaga, da bi poboljšao zajednički rad različitih rodova oružanih snaga. Ali Pentagon sada želi da smanji obim vojne birokratije. Novinari su nedavno imali priliku da obiđu komandu.

Sekretar za odbranu Robert Gejts kaže da je zatvaranje komande u skladu sa smanjenjem određenih vidova vojnih troškova – novca koji bi korisnije mogao da se potroši na vođenje rata. Neke od službi, kao i vojno i civilno osoblje, biće prebačeni drugde, uključujući i sam Pentagon u predgrađu Vašingtona.

U regionu je i ranije dolazilo do kresanja vojnih troškova, ali nikada ovog obima, što je iznenadilo i gradonačelnika Norfoka, Pola Frejma.

Ako sve to rasturite, moraćete da ga imate na drugom mestu. Možda će biti skuplje da se to učini u severnoj Virdžiniji, nego u Norfoku,“ kaže Pol Frejm.

Kompanije brinu da će uštede imati povratni uticaj na njihovu zaradu. Džim Voford je mendažer u jednom šoping centru u Norfoku.

Prosečna osoba normalno dolazi u naš centar oko dva i po puta mesečno. Ako ukinete šest hiljada radnih mesta i pomnožite to sa najmanje tri člana porodice, govorite o 18 hiljada ljudi koje verovatno više nećemo videti u šoping centru,“ kaže Voford.

Rendi Vindli, menadžer u jednom restoranu u Norfoku, kaže da će gašenje radnih mesta posebno da pogodi male firme.

Izgubićemo veliku zaradu. Imaće uticaj na ceo region kada izgubite šest i više hiljada ljudi, njihove porodice, to će sveukupno da nam nanese veliku štetu,“ rekao je Vindli.

Sekretar za odbranu kaže da želi da raspusti komandu tokom predstojeće godine i obećava novac za građenje brodova u Virdžiniji, što će dovesti do otvaranja novih radnih mesta. Virdžinijski političari se bore protiv zatvaranja Komande združenih snaga, ali je pitanje da li će u vezi sa tim moći išta da postignu.

XS
SM
MD
LG