Linkovi

Posledice mađarske ekološke katastrofe


Mađarski vojnici u zaštitnoj odeći peru kamion korišćen za prenos otrvovnog mulja
Mađarski vojnici u zaštitnoj odeći peru kamion korišćen za prenos otrvovnog mulja

Mađarska policija uhapsila je danas direktora kompanije MAL, u čijoj fabrici se dogodila jedna od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji te zemlje, koja je uništila nekoliko sela i ugrozila glavne vodene puteve u zapadnom delu Mađarske. Premijer Viktor Orban je saopštio vest o hapšenju u mađarskom parlamentu, dodavši da je vlada privremeno preuzela upravljanje tom kompanijom.

Četiri osobe su poginule prilikom izliva stotine hiljada kubnih metara otrovnog mulja iz loše obezbeđenog rezervoara, koji je potom preplavio nekoliko okolnih sela. Tom prilikom je povređeno više od stotinu ljudi, a zagađeno je i nekoliko reka koje se ulivaju u Dunav.

Šef mađarskog štaba za katastrofe, Tibor Dobson, danas je saopštio da je završeno oko 70 odsto novog zaštitnog zida koji se podiže oko pomenutog rezevoara. Izgradnja zida je naređena pošto su se juče pojavile nove pukotine u severnom delu rezrevoara, što je podstaklo vlasti da sprovedu dodatnu evakuaciju područja zahvaćenog katastrofom. Danas nije primećeno dalje pogoršanje stanja rezervoara.

Jedan tim stručnjaka Evropske unije pomagaće mađarskim vlastima u proceni nastale štete. Crveni mulj je akumiliran kao uzgredni proizvod prerade boksita u lokalnoj fabrici aluminujuma.

XS
SM
MD
LG