Linkovi

"Nestali" iranski naučnik u Vašingtonu


Čovek za koga Iran tvrdi da je nestali iranski nuklearni fizičar, Šahram Amiri, pojavio se u odeljenju pakistanske ambasade u Vašingtonu koje zastupa iranske interese.

Predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova, Abdul Basit, rekao je da iranski funkcioneri pripremaju Amirijev povratak u Iran. Iranski državni mediji izveštavaju da je Amiri tražio da se što pre vrati u Teheran.

Amiri je nuklearni fizičar, tridesetih godina, koji je nestao juna 2009. godine. Nekoliko meseci kasnije, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki rekao je da su inspektori pribavili dokumenta koja pokazuju, kako je rekao, "američku umešanost" u njegov nestanak. Sjedinjene Države su demantovale da su kidnapovale Amirija.

Iranska državna televizija prenela je da je Amiri, u današnjem telefonskom razgovoru sa jednim od njenih novinara, rekao da je njegova otmica "sramota" za Sjedinjene Države. Ali on nije objasnio kako se našao u odeljenju za iranske interese, u pakistanskoj ambasadi u Vašingtonu.

Prošlog meseca, na internetu se pojavilo nekoliko video snimaka u kojima se navodno pojavljuje Amiri. U jednom od njih on tvrdi da su ga otele Sjedinjene Države, u drugom da je pobegao američkim obaveštajnim službama, a u trećem da je slobodan i bezbedan i da studira u Americi.

U martu, u vestima televizijske mreže ABC, izvešteno je da je Amiri prebegao u Sjedinjene Države i da pomaže Centralnoj obaveštajnoj agenciji da potkopa iranski nuklearni program.

Sjedinjene Države su prekinule diplomatske odnose sa Iranom posle islamske revolucije, 1979. godine. Iranske interese u Americi zastupa pakistanska ambasada.

XS
SM
MD
LG