Linkovi

Britanija najavila masovno kresanje budžeta


Ponos Britanske kraljevske mornarice, Nosač aviona Ark rojal, mogao bi da postane jedna od žrtava drastičnog smanjenja budžetskih troškova
Ponos Britanske kraljevske mornarice, Nosač aviona Ark rojal, mogao bi da postane jedna od žrtava drastičnog smanjenja budžetskih troškova

Britanska vlada predložila je najveće smanjenje državnih troškova od Drugog svetskog rata, koje obuhvata smanjenje beneficija i ukidanje 25 odsto radnih mesta u državnim službama tokom naredne četiri godine.

Ministar finansija Džordž Osborn rekao je danas u parlamentu da je došlo vreme za "suočavanje sa računima" iz prošle decenije i za vraćanje Britanije na plan troškova koje može da podnese. On je rekao da zemlja mora da reformiše sistem socijalne zaštite i ukine druge programe koje više ne može sebi da priušti.

Osborn je rekao da je naredio smanjenje troškova u vrednosti od 130 milijardi dolara što će dovesti do ukidanja pola miliona radnih mesta u javnom sektoru do 2015. godine. On je rekao da su ta smanjenja, zajedno sa povećanjima poreza, neophodna za eliminaciju budžetskog deficita koji je prošle godine dostigao vrednost od 246 milijardi dolara. Osborn je dodao da će time biti pogođena čak i kraljica Elizabeta, kojoj će u naredne četiri godine biti smanjena apanaža za 14 odsto.

Britanski ministar finansija je rekao da će mere štednje dovesti do smanjenja budžeta u većini državnih agencija do 33 odsto. Osborn je rekao da će planirani privremeni porez bankama, najavljen u junu, postati trajan, dodajući da bi odustajanje od tog plana dovelo do ekonomskog upropašćavanja zemlje.

Britanija je juče takođe najavila smanjenje budžeta za odbranu u visini od 8 odsto, koje obuhvata povlačenje iz upotrebe najvažnijeg nosača aviona Britanske kraljevske mornarice, zajedno sa svim lovačkim avionima tipa Harijer, stancioniranim na njemu. Modernizacija britanske flote nuklearnih podmornica, u vrednosti od 30 milijardi dolara, biće odložena najmanje do 2016. godine.

Koaliciona vlada premijera Dejvida Kamerona, koja je došla na vlast u maju, suočena je sa budžetskim deficitom u vrednosti od 226 milijardi dolara, odnosno oko 11 odsto bruto nacionalnog proizvoda, što ga čini jednim od najvećih budžetskih deficita u Evropi.

Osborn je rekao da će biti potrebno vreme da, kako se izrazio, "supertanker dugova" promeni smer, ali da se nada da bi to moglo da se postigne do 2015. godine.

XS
SM
MD
LG