Linkovi

Izglasana penziona reforma u Francuskoj


Dok je senat ceo dan raspravljao o donošenju novog zakona o penzionoj reformi, u Parizu i drugim gradovima širom Francuske nastavljene su demonstracije i štrajkovi, 22. oktobar 2010.

Francuski senat večeras je posle duge rasprave usvojio kontroverzni zakonski predlog o reformi penzionog sistema, kojim se starosna granica za penzionisanje pomera sa 60 na 62 godine. Za predlog je glasalo 177 senatora dok se 153 izjasnilo protiv. Za to vreme širom Francuske i dalje se održavaju protesti protiv reforme, dok vlada nastoji da spreči pokušaje štrajkača da blokiraju snabdevanje gorivom.

Druga najduža debata pred glasanje u poslednjih 30 godina trajala je više od 128 sati jer su opozicioni socijalisti podneli 1.237 amandmana, koji su brzo odbačeni s obzirom da Sarkozijeva stranka i saveznici drže većinu mesta u senatu.

Tokom današnjeg dana nastavljeni su protesti i štrajkovi širom zemlje. Oko 600 radnika prošlo je ulicama Pariza protestujući protiv najavljene penzione reforme, koja će, prema mišljenju jedne Francuskinje, naškoditi mlađoj generaciji.

"Ono što me posebno pogađa je da će mladima biti gore nego nama i pored toga što sam se ja celog svog života borila. Mi smo se izborili za neke stvari, bili smo presrećni i onda odjednom su počeli da nas guše. Misle da smo imbecili i konstantno nam ispiraju mozak“, kaže jedna starija Parižanka.

Snabdevanje gorivom u Francuskoj ozbiljno je poremećeno štrajkovima u rafinerijama i naftnim terminalima. Štrajk radnika javnog komunalnog preduzeća u Marseju uzrokovao je velike zastoje, dok se smeće na ulicama u centru grada gomila i pored toga što je vojska juče dobila naređenje da počne da skuplja veće komade otpada.

Iako većinom podržavaju štrajkače i demonstrante, snalažljivi građani postaju nestrpljivi jer je sve teže stići na posao ili u školu.

"Juče sam vozio mušteriju do Belgije tako da sam to iskoristio da napunim jedan kanister benzina iako to nije dozvoljeno. Moramo da se snalazimo“, rekao je taksista Žerom Nuri agenciji Asosijeted pres.

Red vožnje brzih vozova u Lionu nije bio poremećen, ali samo zbog toga što je nekoliko autobusa služilo kao zamena za otkazane vozove. U samom gradu Lionu se zatvara sve više benzinskih pumpi, tako da vozači odlaze na periferiju ne bi li napunili rezervoare.

Rano jutros, policajci su ušli u veliku rafineriju nafte u Granpuiu, nedaleko od Pariza i sprovodeći naređenje vlasti da primoraju štrajkače da se vrate na posao, uspeli da otvore rafineriju. U sukobu je povređena najmanje jedna osoba.

Medjutim i pored vladinih pokušaja da se suprotstavi sindikatima, francuski premijer Fransoa Fijon rekao je danas da će biti potrebno još nekoliko dana da se okonča nestašica benzina koja vrlo negativno utiče na ekonomiju, dok je ministar za životnu sredinu, Žan-Lui Borlo izjavio je da je postignut progres.

“Pre tri dana, 40 odsto pumpi bilo je prazno. Pre dva dana ih je bilo 30% a sada oko 21%. Dakle postoji napredak i naš posao je da obezbedimo dovoljno goriva za celu zemlju”, izjavio je Borlo.

Vlada desnog centra predsednika Sarkozija pribegla je specijalnoj proceduri zvanoj "giljotina“ kako bi ubrzala proces donošenja zakona u senatu, u nadi da će kada se proces završi prestati štrajkovi i demonstracije.

Francuski sindikati juče su pozvali na još dva dana protesta protiv pomenute reforme, prema kojoj je starosna granica za odlazak u penziju pomerena sa 60 na 62 godine, a granica za dobijanje pune penzije sa 65 na 67 godina. Prema novom zakonu, Francuska je i dalje zemlja sa najnižom starosnom granicom za odlazak u penziju.

XS
SM
MD
LG