Linkovi

Pakistan zatvorio put za snabdevanje NATO


Pakistanski vojnik patrolira plemenskim područjem duž granice sa Avganistanom
Pakistanski vojnik patrolira plemenskim područjem duž granice sa Avganistanom

Pakistanska vlada odlučila je da zatvori put korišćen za snabdevanje NATO snaga u Avganistanu, uzvraćajući na taj način na navodni prekogranični napad NATOa, u kome su poginula tri pakistanska vojnika.

Kamioni sa zalihama i cisterne sa gorivom za međunarodne snage nagomilali su se danas kraj graničnog prelaza Torkam, u pakistanskom plemenskom području Kiber, nekoliko sati posle NATO napada - četvrtog o kome su izvestili pakistanski funkcioneri proteklih dana. Najveći deo zaliha za snage NATOa u Avganistanu doprema se kopnenim putem preko Pakistana.

Ranije danas, funkcioneri pakistanske bezbednosti saopštili su da su NATO helikopteri ušli u pakistanski vazdušni prostor, napali jedan kontrolni punkt u području Kuram, kraj avganistanske granice, i ubili trojicu pripadnika pakistanskih paravojnih snaga. Druga tri vojnika su ranjena. Prema pakistanskim funkcionerima, NATO snage su nedaleko odatle izvršile još jedan napad u kome niko nije povređen.

NATO je saopštio da su njegovi helikopteri danas napali ekstremiste u avganistanskoj pokrajini Paktia, ali da nisu ulazili u pakistanski vazdušni prostor. Koalicija je saopštila da istražuje moguću povezanost ta dva incidenta.

Američke bespilotni avioni već godinama vrše napade duž avganistansko-pakistanske granice, ali su napadi letelicama sa ljudskom posadom retki.

Plemensko područje u Pakistanu, kraj granice sa Avganistanom, uglavnom je pod kontrolom ekstremista koji redovno napadaju NATO snage u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG