Linkovi

Jemen traži odbeglog sveštenika


Radikalni islamski sveštenik Anvar al-Avlaki, rođen u SAD,za koga se sumnja da je povezan sa Al-Kaidom

Jemenski sud naredio je snagama bezbednosti da, kako je rečeno "prisilno" uhapse islamskog sveštenika Anvara al-Avlakija, rođenog u Sjedinjenim Državama i povezanog sa Al-Kaidom.

Pošto se Avlaki nije pojavio na današnjem suđenju, sudija Mošen Alvan rekao je policiji da ga pronađe i uhapsi "živog ili mrtvog". Veruje se da se taj radikalni islamski sveštenik krije u planinama južnog Jemena.

Optužbe na račun Avlakija i jednog njegovog rođaka neočekivano su se pojavile u utorak, tokom suđenja trećem čoveku, optuženom za prošlomesečno ubistvo jednog radnika francuske naftne industrije. Sva trojica su sada optužena za podsticanje nasilja prema strancima i zločinačko udruživanje radi napada na pripadnike stranih snaga bezbednosti.

Avlaki se povezuje sa neuspelim pokušajem izazivanja eksplozije u jednom putničkom avionu na liniji za Detroit, prošlog decembra, kao i sa masovnim ubistvom 13 ljudi pre godinu dana u američkoj bazi Fort Hud, u Teksasu.

U međuvremenu, jemenski ogranak Al Kaide preuzeo je danas odgovornost za bombe otkrivene krajem prošle sedmice u pošiljkama upućenim iz te zemlje u Sjedinjene Države, kao i za udes aviona jedne američke kompanije za prenos pošiljki u septembru u Dubaiju. Al Kaida Arabijskog poluostrva je saoštila da će nastaviti da napada SAD i interese Zapada, naglasivši da će mete biti putnički i teretni avioni.

XS
SM
MD
LG