Linkovi

Hapšenja terorista u Francuskoj


Mere pripravnosti pojačane su kraj svih važnijih turističkih atrakcija u Francuskoj

Francuska policija saopštila je da je uhapsila 12 osoba, u okviru antiterorističkih akcija u južnoj Francuskoj.

U Marselju i obližnjem Avinjonu policija jutros privela devet osoba kod kojih su pronađeni oružje i municija.

Još tri muškarca, povezana sa jednim čovekom alžirskog porekla koji je uhapšen u Italiji sa priborom za pravljenje bombi, uhapšena su u okolini Marselja i Bordoa.

Pomenuta tri muškarca osumnjičena su da su pribavljala lažne isprave ekstremistima koji su pokušavali da se vrate u Francusku, posle obuke u Avganistanu. Funkcioneri kažu da te dve bezbednosne operacije nisu bile povezane.

Do hapšenja je došlo u jeku javnih upozorenja upućenih građanima u Britaniji, Sjedinjenim Državama, Japanu i Švedskoj na opasnost od mogućih terorističkih napada u Evropi.

Američki Državni sekretarijat upozorio je na moguće napade Al-kaide i njoj srodnih organizacija u Evropi. Stejt department kaže da bi teroristi mogli da upotrebe različita sredstva i oružja, i napadnu državne ili privatne interese.

Britanska agencija za unutrašnju bezbednost MI5 podigla je nivo opasnosti od međunarodnog terorizma na veoma ozbiljan, što ukazuje da je teroristički napad veoma moguć.

Vlade pomenutih država preporučuju posebne mere opreza na javnim mestima, u javnom prevozu i kraj turističkih atrakcija.

XS
SM
MD
LG