Linkovi

Obama na samitu G8


Svetski lideri okupili su se u Kanadi na samitu industrijski najrazvijenijih zemalja i vodećih zemalja u razvoju, dok nastavljaju da se bave posledicama globalne ekonomske krize. Nadomak Toronta danas su se sastali najviši zvaničnici osam najrazvijenih zemalja svijeta, među kojima i predsednik Barak Obama. Sutra i u nedelju u tom gradu će biti održan samit G20.

Predsjednik Obama je uoči odlaska u Kanadu kazao da će na samitima G8 i G20 raditi na promovisanju rasta i jačanju globalne ekonomije.

“Moramo da preduzimamo usaglašene akcije zbog jednostavnog razloga koji je ova kriza potvrdila, a naknadni događaji nanovo potvrđuju-a to je da su naše privrede čvrsto povezane. I kao što se ekonomski problemi mogu brzo širiti sa jednog na drugo mjesto, tako i mjere zaštite u svakoj državi mogu ga pomognu da se zaštite sve zemlje.”

Predsjednik je počeo vikend sa značajnom pobjedom. Zakonodavci iz Predstavničkog doma i Senata su rano jutros, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor o sveobuhvatnoj reformi finansijskog sektora koja obuhvata najoštrije propise od perioda Velike depresije.

“Svi smo vidjeli šta se događa kada na Vol Stritu ne postoji dovoljan nadzor i transparentnost. Reforme o kojima se raspravlja u Kongresu će obezbijediti da Vol Strit odgovara za svoje poteze kako bi pomogli da se spriječi još jedna finansijska kriza poput one od koje se još oporavljamo. Primijenićemo najoštrije mjere finansijske zaštite potrošača, dok budemo uspostavljali nezavisnu agenciju zaduženu za njihovo sprovođenje.”

Na razgovorima lidera G8, a zatim i G20, prisutni su novi zvaničnici, s obzirom na to da su Australija, Japan i Britanija izabrali nove lidere. Sa toliko zemalja učesnica, postoje i značajna neslaganje u pogledu smanjenja potrošnje zbog budžetskih deficita. Evropski lideri moraće da ubijede Sjedinjene Države i druge zemlje da nedavno usvojene mjere štednje neće ugroziti globalni ekonomski oporavak i da će biti izbjegnuta nova recesija u Evropi.

Države koje su zastupljene na samitu čine 90 odsto globalne ekonomske proizvodnje i 80 odsto svjetske trgovine…zbog čega se sprovode oštre mjere bezbjednosti.

“Naša policija ulaže znatne napore kako bi identifikovala moguće počinioce nasilnih djela i preduzima sve mjere kako bi ih spriječila u njihovoj namjeri”, saopštio je gradonačelnik Toronta Dejvid Miler.

Kanadske vlasti potrošile su skoro milijardu dolara na bezbjednost.

XS
SM
MD
LG