Linkovi

Počinje debata o finansijskoj reformi


Američki Senat danas počinje debatu o nacrtu zakona za reformu bankarskog sistema.

Tokom dvodnevne kampanje o reformi finansijskog sistema na Srednjem zapadu, Obama je u Ilinoisu pohvalio najnoviji obrt u Vašingtonu.

Od početka nedelje, svi republikanci u Senatu, kao i jedan demokrata, blokirali su i samo stavljanje predloga zakonana dnevni red.

“Moramo da počnemo raspravu o predlogu. Ovi pregovori liče na sapunsku operu, koja se izgleda nikada neće završiti", rekao je demokratski senator iz Nevade, Heri Rid.

Suočeni sa mogućnošću da provedu celu noć na sednici – republikanci su pristali da prekinu blokiranje. Sada se nadaju da će uspeti da izdejstvuju promene u predlogu zakona.

“Amerikanci zahtevaju brojne promene u ovom predlogu i žele više od reči", poručio je republikanski senator iz Kentakija, Mič Mekonel.

Pomenuti plan, koji je uz podršku demokratske većine u Senatu predložila Bela kuća, regulisao bi bankarske metode koje se okrivljuju za izazivanje globalne finansijske krize. Ako bude usvojen, to će biti najobuhvatniji niz novih kontrola za američke finansijske institucije od vremena Velike depresije, 30-tih godina 20. veka. Republikanci će pokušati da izmene nekoliko ključnih stavki u predlogu zakona o finansijskoj reformi, uključujući državnu pomoć velikim kompanijama koje zapadnu u nevolje i demokratsku retoriku o zaštiti potrošača.

Republikanac Ričard Šelbi, predsedavajući senatskog Odbora za bankarstvo, rekao je da je dobio obećanja da će demokrate razmotriti amandmane koje će opozicija predložiti.

Predstavnički dom je još prošle godine usvojio svoju verziju nacrta zakona o reformi finansijskog sistema.

Republikanci i dalje mogu da opstuiraju i blokiraju usvajanje paketa za finansijsku reformu, ali s obzirom na jaku podršku javnosti i probleme u kojima se nalazi Vol strit, očekuje se da će predlog zakona ipak stići do predsednika Obame na potpis.

XS
SM
MD
LG