Linkovi

Petreus osuđuje Iran


Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, američki general Dejvid Petreus

Komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus izjavio je da je napredovanje koalicionih snaga tokom proteklih meseci okončalo kontrolu Talibana u većem delu zemlje i primoralo lidere ekstremista da zatraže mirovni dogovor.

Petreus je za persijski servis "Glasa Amerike" rekao da su avganistanske i međunarodne snage pojačale pritisak na ekstremističke grupe tokom poslednjih tri do šest meseci, tako da je zaustavljen napredak ekstremista u mnogim delovima zemlje. On je istakao da Taliban sada oseća "ogroman bol" i da će se "pritisak samo pojačavati". General Perteus je međutim, takođe upozorio da koalicione snage čeka još mnogo borbe u snažnim talibanskim uporištima, a pre svega na jugu zemlje.

Najviši komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu kaže i da su iranske pošiljke gotovog novca avganistanskoj vladi "neiskrene" jer Iran istovremeno pomaže Taliban.

Američki general Petreus je rekao da su iranske aktivnosti kontradiktorne, jer sa jedne strane obezbeđuju novac avganistanskoj vladi, a sa druge potkopavaju tu istu vladu pomažući onima koji ugrožavaju bezbednost u zemlji.

General Petreus je dodao da je Iran oduvek imao kontradiktoran pristup Avganistanu i uporedio tu situaciju sa iranskim nastojanjima u Iraku, za koja je rekao da su "smrtonosna i destruktivna".

Iran je u utorak potvrdio da već godinama šalje novac avganistanskoj vladi, rekavši da su ta sredstva namenjena pomaganju obnove Avganistana.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai rekao je u ponedeljak da je njegova kancelarija primila, kako se izrazio, "vreće novca" od Irana, dodajući da se to ne razlikuje od novca dobijenog od drugih zemalja kao što su Sjedinjene Države.

General Petreus je rekao da je predsednik Karzai bio iskren u svojoj izjavi o iranskom novcu i dodao da je reč o veoma maloj sumi u poređenju sa sumama koje obezbeđuju Sjedinjene Države i druge zemlje.

XS
SM
MD
LG