Linkovi

Seul reaguje novim manevrima


Južnokorejski vatrogasci pregledaju ruševine posle jučerašnjeg severnokorejskog artiljerijskog napada na južnokorejsko ostrvo Jonpjong
Južnokorejski vatrogasci pregledaju ruševine posle jučerašnjeg severnokorejskog artiljerijskog napada na južnokorejsko ostrvo Jonpjong

Predsednici Sjedinjenih Država i Južne Koreje, Barak Obama i Li Mjung-Bak, najavili su da će dve zemlje održati zajedničke vojne vežbe, kao odgovor na severnokorejski artiljerijski napad u kome je poginulo četvoro ljudi, uključujući dvoje civila čija su tela danas pronadjena na ostrvu Jongpjong. Bela kuća navodi da su vežbe bile planirane mnogo pre jučerašnjeg napada.

Zajednička američko-južnokorejska manifestacija sile započeće u nedelju vojnim manevrima u toku kojih će američki nosač aviona „Džordž Vašington“ uploviti u strateški „osetljive“ vode izmedju Korejskog poluostrva i Kine.

Bela kuća je vojne vežbe najavila kasno sinoć, posle telefonskog razgovora predsednika Obame i Li Mjung-baka, kada je američki lider obećao da će SAD stajati „rame uz rame“ sa Južnom Korejom.

Seul reaguje novim manevrima
Seul reaguje novim manevrima

U intervjuu Barbari Volters, na televizijskoj mreži ABC, predsednik Obama je naveo da će Vašington saradjivati sa drugim zemljama kako bi se organizovala medjunarodna reakcija na severnokorejski napad.

Ovo je samo još jedna provokacija u nizu incidenata koje smo videli proteklih nekoliko meseci“, istakao je Obama.

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Te-Jang opisao je trenutno stanje pripravnosti:

„Uz saradnju sa američkom stranom, podigli smo zajednički stepen pripravnosti sa trećeg na drugi nivo. Uz to nastavljamo sistem saradnje sa Komadom Ujedinjenih nacija.“

Nešto ranije, američki oficir koji predvodi Komandu Ujedinjenih nacija na poluostrvu izjavio je da će komanda sprovesti istragu incidenta u kojem su poginula dvojica južnokorejskih marinaca.

Južnokorejski spasioci takodje su pronašli nagorele posmrtne ostatke dvoje ostrvljana ubijenih u jučerašnjem severnokorejskom napadu, kada je na ostrvce Pjeongjong ispaljeno stotinak granata, pri čemu je ranjeno najmanje dvadeset osoba.

Izmedju dve Koreje vlada velika napetost, dok obe strane prete vojnom reakcijom na bilo kakvu provokaciju. Severna Koreja poručuje da zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD dovode poluostrvo na ivicu rata.

XS
SM
MD
LG