Linkovi

Predsednik Obama u poseti Indiji


Predsednik Obama i generalni direktor indijskog kocerna Mahindra i Mahindra, tokom susreta američkog predsednika sa indijskim privrednicima u Mumbaju

Predsednik Barak Obama objavio je planove za smanjenje prepreka u trgovini sa Indijom, u nastojanju da podstakne robnu razmenu sa tom ekonomskom silom u usponu.

U govoru koji je danas održao grupi indijskih i američkih privrednika, u indijskom finansijskom centru Mumbaju, američki predsednik je izneo obrise novih mera za ublažavanje izvoznih restrikcija Indiji. Obama je takođe istakao nove trgovinske sporazume sa Indijom za koje je rekao da će doprineti otvaranju 54 hiljade radnih mesta u Sjedinjenim Državama.

Indija je prva odrednica desetodnevne turneje predsednika Obame po Aziji.

Predsednik i prva dama Sjedinjenih Država odseli su u mumbajskom hoteli Tadž Mahal, meti terorističkih napada u novembru 2008. godine, u kome je poginulo 166 ljudi. U govoru koji je održao ranije danas, Obama je taj hotel nazvao "simbolom snage i čvrstine indijskog naroda".

On je takođe rekao kako očekuje da će se u današnjem razgovoru sa indijskim predsednikom Manmohanom Singom dogovoriti o daljem jačanju antiterorističke saradnje dve zemlje.

Indijski komentatori su odmah primetili da američki predsednik, govoreći o napadima u Mumbaju nije pomenuo Pakistan, odakle su došla desetorica napadača. Indija okrivljuje pakistansku ekstremističku grupu Laškar-i-Taiba za taj napad.

Posle Indije, predsednik Obama će posetiti Indoneziju, u kojoj je proveo deo detinjstva, a zatim će otputovati u Seul na samit lidera 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja.

XS
SM
MD
LG