Linkovi

Pjongjang preti vojnom akcijom


Severna Koreja je jutros saopštila da će preduzimati vojne akcije protiv južnokorejskih brodova koji uđu u severnokorejske vode kraj zapadne obale Korejskog zaliva.

Zategnutost između dve zemlje naglo se pojačala duž pomorske granice u Žutom moru, poprištu torpedovanja i potapanja južnokorejskog ratnog broda, u martu. Grupa međunarodnih inspektora zaključila je prošle nedelje da je torpedo ispalila severnokorejska podmornica, što Pjongjang demantuje.

Južna Koreja se priprema da obnovi emitovanje propagandnih poruka ka Severnoj Koreji uprkos pretnji iz Pjongjanga da će otvarati vatru i uništavati zvučnike montirane duž granice. Pomenute poruke su deo niza sankcija koje je juče najavio južnokorejski predsednik Li Mjung-bak, kao odgovor na potapanje južnokorejskog broda. Druge mere obuhvataju prekid svake vrste trgovine između dve Koreje i zatvaranje južnokorejskih pomorskih puteva za severnokorejske brodove.

Južnokorejski predsednik takođe je rekao da će tražiti od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uvođenje novih sankcija protiv Severne Koreje. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je juče da postoje ubedljivi dokazi da je severnokorejski torpedo potopio južnokorejski ratni brod zajedno sa 46 mornara.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da u potpunosti podržava odluke južnokorejskog lidera. Pored toga, američki Sekretarijat za odbranu objavio je da će "u bliskoj budućnosti" održati dve neplanirane vojnopomorske vežbe zajedno sa južnokorejskim oružanim snagama.

Jedan predstavnik Državnog sekretarijata izjavio je da Vašington i Seul nastoje da pripreme "snažan, koordinisan međunarodni odgovor".

XS
SM
MD
LG