Linkovi

Dve Koreje razmenile vatru


Vazdušni snimak demilitarizovane zone između Severne i Južne Koreje

Južnokorejski vojni funkcioneri saopštili su da je Severna Koreja ispalila dva hica preko strogo čuvane demilitarizovane zone ka jednoj južnokorejskoj vojnoj stražarnici. Jedan od pomenutih funkcionera rekao je da je Južna Koreja odmah uzvratila sosptvenom vatrom.

Prema izjavi jednog oficira iz sastava američkih snaga u Južnoj Koreji, ovakvi incidenti događaju se otprilike jednom godišnje.

Do razmene vatre došlo je samo nekoliko sati pošto su severnokorejske oružane snage upozorile da će se pogranični odnosi suočiti sa, kako je rečeno, "katastrofalnim posledicama" ako Južna Koreja nastavi da odbacuje vojni dijalog o ublažavanju napetosti.

Prvi međukorejski vojni razgovori u protekle dve godine prekinuti su u septembru, pošto je severna Koreja odbila da prihvati zaključke multinacionalne istrage prema kojima je Severna Koreja odgovorna za potapanje jednog južnokorejskog patrolnog broda. Severna Koreja je u oktobru ponudila održavanje nove runde razgovora, ali je Seul to odbio jer Pjongjang nije promenio svoje gledište.

XS
SM
MD
LG