Linkovi

Iranska nuklearka uskoro u pogonu


Odeljenje elektrogeneratora u iranskoj nuklearnoj elektrani u Bušeru
Odeljenje elektrogeneratora u iranskoj nuklearnoj elektrani u Bušeru

Direktor iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, rekao je da bi prva iranska nuklearna elektrana trebalo da počne sa radom sredinom februara.

Salehi je potvrdio novinarima da je u nuklearnoj elektrani u Bušeru danas počelo punjenje jezgra reaktora atomskim gorivom, više od 35 godina pošto je Iran prvi put počeo da gradi nuklearni reaktor.

Zamenik najvišeg iranskog funkcionera za nuklearna postrojenja, Mohamad Ahmadian, rekao je da naučnici treba da ubace u jezgro oko 160 šipki uranijuma pre nego što elektrana bude u stanju da proizvodi električnu energiju.

Reaktor u Bušeru, sagrađen uz pomoć Rusije, odobren je od strane međunarodnih organizacija zahvaljujući ruskom učešću u snabdevanju i kasnijem odlaganju nuklearnog goriva kada bude potrošeno, kao i zbog toga što je izgradnja bila pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Predstavnik iranskog ministarstva inostranih poslova, Ramin Memanparast, upozorio je da politički pritisci i sankcije neće sprečiti Iran da nastavi da koristi nuklearnu tehnologiju.

Sjedinjene Države i Evropska unija optužuju Iran da razvija nuklearnu tehnologiju sa namerom da izgradi nuklearno oružje. Ujedinjene nacije su nedavno uvele novu, četvrtu rundu sankcija Teheranu zbog aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem uranijuma.

Iranski funkcioneri odbacuju te optužbe.

XS
SM
MD
LG