Linkovi

Vinfri: Armstrong priznao dopingovanje


Američka TV voditeljka Opra Vinfri potvrdila je da je bivši svetski šampion u biciklizmu Lens Armstrong priznao da je koristio doping.

Američka TV voditeljka Opra Vinfri potvrdila je da je bivši svetski šampion u biciklizmu Lens Armstrong priznao da je koristio doping kako bi pobedio u trkama Tur de Frans.

Vinfri je danas izjavila za CBS Njuz da se sa Armstrongom dogovorila da ne iznose detalje intervjua pre nego što bude emitovan na njenoj TV mreži OWN kasnije ove nedelje. Medjutim, dodala je da je rešila da ipak govori o intervjuu, pošto su neki drugi mediji već potvrdili Lensovo priznanje.

Armstrong je priznao korišćenje dopinga u emotivnom intervjuu sa Oprom koji je snimljen u ponedeljak. Vinfri kaže da Armstrong nije “izneo istinu” na način koji je očekivala, ali da je zadovoljna njegovim odgovorima.

Četrdeset-jednogodišnji sportista koji je pobedio rak dugo je poricao da se dopinguje, uprkos upornim glasinama koje su ga godinanma pratile. U avgustu, Armstrongu je oduzeto rekordnih sedam titula na Trci kroz Francusku pošto je američka anti-doping agencija saopštila da poseduje dokaze da je Lens imao centralnu ulogu u kompleksnom programu ilegalnog dopingovanja. Nekoliko bivših biciklista i bivših članova njegovog tima svedočilo je protiv Armstronga za vreme istrage. Na osnovu preporuke američke agencije, Međunarodna biciklistička unija je Armstrongu oduzela sve titule na Tur de Fransu i doživotno mu zabranila da se takmiči u tom sportu.

U ponedeljak, Armstrong se lično izvinio osoblju svoje humanitarne organizacije za borbu protiv raka zbog čitavog skandala. Prisutni kažu da se borio sa suzama dok je iznosio, kako su opisali, “iskreno, emotivno izvinjenje” svojim kolegama. Lens Armstrong je osnovao Fondaciju “Livstrong” sa sedištem u Ostinu, u Teksasu, ali je nedavno prekinuo sve veze sa tom grupom u nastojanju da spreči da negativni publicitet nanese dalju štetu njenom radu.*
XS
SM
MD
LG