Linkovi

"Argo"-istina bolja od fikcije


Scena iz filma "Argo"
Scena iz filma "Argo"

U američkim bioskopima počela je da se prikazuje špijunska drama «Argo» u režiji dobitnika Oskara, glumca Bena Afleka.

U američkim bioskopima počela je da se prikazuje špijunska drama «Argo» u režiji dobitnika Oskara, glumca Bena Afleka. Film prati priču bivšeg agenta CIA-e Antonija Mendeza, koji kuje plan da oslobodi šest američkih diplomata skrivenih u Teheranu tokom krize sa američkim taocima 1979. godine. Mendez i Amerikanci se utrkuju sa vremenom u pokušaju da pobegnu iz zemlje.

Teheran, 4. novembar 1979. – Amerikanci ne slute da će doći do preuzimanja vlasti. Pedeset dvoje su zarobljeni kao taoci. Šestoro je pobeglo. Dok se Amerikanci kriju u rezidenciji kanadskog ambasadora, agent CIA-e, Toni Mendez u Sjedinjenim Državama smišlja plan da ih izbavi.

Uz pomoć holivudskih producenata i šminkera, Mendez počinje da pravi lažni film i kreće u potragu za lokacijama u Teheranu. Skriveni Amerikanci imaju 72 sata da zapamte sve o svojim novim ličnostima - od svojih izmišljenih biografija do poslova koje imaju na lažnom setu za film. Argo je fascinantna priča jer je istinita.

Teško je zamisliti da je pravi Toni Menedez, povučeni gospodin koji je živeo miran život u ruralnom delu države Merilend, zapravo bio agent CIA-e koji je tokom svoje karijere izveo nekoliko sličnih podviga.

“Skoro sve najbolje ideje koje vidite u filmovima su bazirane na stvarnim operacijama. Bond je vrlo stvarna ličnost u tajnim operacijama, u realnim situacijama”.

Kao npr. u umetnosti prerušavanja. Mendez je dobio najviše priznanje CIA-e za svoju službu, ali ta informacija nije bila dostupna javnosti sve do početka 1990-ih.

“Možete da spasite svet, ali i dalje morate da sedite tamo i da se smeškate u stilu ‘da, opet smo to uradili, a niko za to neće znati’.”

Posle svih tih godina obavijenih velom tajnosti, Mendez je bio fasciniran holivudskom zvezdom Benom Aflekom - koji tumači njegov lik u filmu, Holivudom i činjenicom da je u centru pažnje. Međutim, gledajući film, niko ne može da odoli a da se ne zadivi posvećenošću bivšeg agenta CIA-e zadatku, ma kako on bio opasan.
XS
SM
MD
LG