Linkovi

Arktik u središtu geopolitičke "igre"


Rusija polaže pravo na veliko područje gde namerava da razvija resurse, dok je predsednik Barak Obama nedavno odoborio naftnoj kompaniji Šel projekat testiranja bušenja nafte na teritoriji pod američkom kontrolom.

Nova geopolitička “velika igra” vodi se u najsevernijoj regiji sveta, Arktiku. Energija je veliki ali ne i najveći deo privlačnosti Severnog pola.

Profesor Univerziteta Rajs, Bil Arnold, se upravo vratio sa Aljaske, gde je vreme provodio na pecanju, i u snimanju fotografija netaknute prirode.

Nigde nisam video takvo mesto, i zato sam veoma zainteresovan za očuvanje prirodnih lepota Aljaske.”

Medjutim, kao nekadašnji direktor naftne kompanije Šel, on veruje da novi energetski resursi mogu da se razviju a da se ne naudi prirodi, za razliku od ekologa koji osudjuju projekte američke naftne kompanije na Arktiku i izražavaju razočarenje zbog Obamine odluke.

Otvaranje Arktika je rezultat topljenja leda izazvanog globalnim zagrevanjem, za koje su naučnici zaključili da je u velikoj meri izazvano emisijom gasova koji nastaju pri sagorevanju fosilnih goriva kao što je nafta, koje na Arktiku ima u izobilju.

“Četvrtina neotkrivene nafte i gasa na svetu se verovatno nalazi na Arktiku.”

Rusija, čija se teritorija graniči sa otprilike polovinom Arktika smatra da je polarni region ključan za njenu sopstvenu proizvodnju energije.

“Mislim da je njihovo gledište da se zalihe tradicionalnih resursa smanjuju, da moraju da nadju nove resurse a neki od najvećih resursa na svetu su tamo”, navodi Arnold.

Ruski projekti u tom području su usporeni kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi zbog aneksije Krima, što je primoralo kompanije za Zapada da se povuku iz parnerstva sa Rusijom.

Mejdutim, Bil Arnold ističe da otvaranje Arktika ima druge strateške aspekte. On podseća da Rusija ima značajno vojno prisustvo u regionu, za razliku od SAD koje su znatno manje zastupljene na Arktiku. Arnold dodaje da mnoge zemlje razvijaju navigacione projekte za vode Arktika kada se led na njima potpuno istopi.

“Taj potencijal je u ovom trenutku još nepoznat, neisproban, ali mogućnost takve plovidbe u relativno uskom delu na Arktiku je izuzetno značajna.”

Što se tiče američke proizvodnje energije, Arnold kaže da će verovatno proteći izmedju sedam i deset godina dok Šelove aktivnosti eksploatacije ne počnu da se isplaćuju - proizvodnjom u većem obimu.

XS
SM
MD
LG