Linkovi

Arapske zemlje prekidaju diplomatske odnose sa Katarom


Mapa na kojoj su označeni Katar, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Saduijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate
Mapa na kojoj su označeni Katar, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Saduijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom zbog optužbi da podržava teroriste. Ove zemlje najavile su da će povući svoje diplomate iz Katara i da će prekinuti pomorski i vazdušni saobraćaj ka toj zemlji.

Aviokompanija “Katar ervejz” saopštila je da ukida letove za Saudijsku Arabiju.

Saudijska Arabija je preko svoje državne novinske agencije ranije saopštila da Katar “podržava terorističke grupe koje podrivaju stabilnost u tom regionu, uključujući Muslimansku braću, Islamsku državu i Al Kaidu i da kroz svoje medije konstantno promoviše poruke tih grupa”.

Minsitarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da su te mere “nepravedne i bazirane na neosnovanim navodima”.

Katar je bio izložen kampanji koja je bazirana na potpunim izmišljotinama, što potvrđuje da je postojala namera da se nanese šteta državi”, saopštilo je je ministarstvo spoljnih poslova Katara i navelo da ove države hoće da “nametnu starateljstvo” nad Katarom.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da ne očekuje da će ovi potezi imati uticaj na borbu protiv terorizma na globalu i u tom regionu. Pozvao je sve strane da izglade nesuglasice. Tilerson je upitao da li SAD mogu da pomognu u rešavanju problema i rekao da je veoma važno da Savet zemalja Persijskog zaliva ostane ujedinjen.

XS
SM
MD
LG