Linkovi

Protesti u Siriji, smene u Jordanu


Jordanski kralj Abdulah (arhivski snimak)
Jordanski kralj Abdulah (arhivski snimak)

Opozicione organizacije u Siriji, uz pomoć socijalnih veb sajtova, pozivaju na dan protesta i iskazivanja nezadovoljstva, po ugledu na masovna okupljanja u Tunisu i Egiptu. Aktivisti traž e da vlada predsednika Baš ara al-Asada sprovede reforme.

Istovremeno, jordanski kralj Abdulah je raspustio svoju vladu posle vi šenedeljnih javnih protesta i imenovao generala za mandatara nove vlade. U saop štenju jordanske Kraljevske palate se navodi da je premijer Samir Rifaj danas podneo ostavku.

Dodaje se da je kralj Abdulah imenovao biv šeg generala i biv šeg premijera Marufa al-Bakhita da formira Kabinet sa zadatkom da preduzme "praktične i brze" korake ka - kako se navodi - "istinskim politčkim reformama".

Kralj Abdulah je time reagovao na ulične proteste hiljada Jordanaca koji traže ostavku vlade koju okrivljuju za poskupljenje goriva i hrane i spore političke reforme.

Misija Ujedinjenih nacija u Tunisu u međuvremenu je jsaopštila da je u januarskim neredima koji su doveli do svrgavanja predsednika Zina El Abidina Ben Alija, poginulo najmanje 219 ljudi. Šef misije je danas izjavio da su među žrtvama i 72 osobe koje su poginule u zatvorskim neredima.

To su rezultati jednonedeljne istrage koju je u Tunisu organizovao Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Tuniska vlada je prethodno saopštila da su u neredima poginule 72 osobe, mada su opozicione organizacije tvrdile da je broj žrtava mnogo veći.

XS
SM
MD
LG