Linkovi

Arapska liga suspendovala Siriju


Ministri spoljnih poslova Arapske lige na današnjem hitnom sastanku o Siriji u sedištu organizacije u Kairu
Ministri spoljnih poslova Arapske lige na današnjem hitnom sastanku o Siriji u sedištu organizacije u Kairu

Arapska liga odlučila je da suspenduje učešće Sirije u radu te grupe dok vlada predsednika Bašara al-Asada ne počne da primenjuje već dogovoreni mirovni plan kojim bi trebalo da se okonča nasilno obračunavanje sa opozicionim demonstrantima.

Premijer Katara i predsedavajući Arapske lige Hamad bin Jasim al-Tani izjavio je da Sirija ostaje član grupe koja broji 22 zemlje, ali da mora da ukloni vojsku sa ulica, započne pregovore sa opozicijom i oslobodi političke zatvorenike. Tani je takođe rekao da Liga poziva sve arapske države da povuku svoje ambasadore iz Sirije i razmisle o uvođenju ekonomskih sankcija toj zemlji.

Glasanje je održano na hitnom sastanku organizacije u Kairu. Sirija, Liban i Jemen bili su protiv, dok je Iran bio uzdržan. Sirijski ambasador Jusef Ahmed nazvao je odluku "nezakonitom" i u suprotnosti sa međunarodnom poveljom Lige.

On je poručio da vlada njegove zemlje ostaje posvećena mirovnom planu koji je postignut u pregovorima sa Arapskom ligom početkom meseca. Međutim, nasilje se od tada nastavilo, a aktivisti tvrde da su vladine snage samo juče usmrtile najmanje 26 osoba.

XS
SM
MD
LG