Linkovi

AL: Suspendovana misija u Siriji


Posmatrači Arapske lige u gradiću al-Msefra, blizu Dere, početkom januara 2012.
Posmatrači Arapske lige u gradiću al-Msefra, blizu Dere, početkom januara 2012.

Arapska liga saopštila je da obustavlja svoju posmatračku misiju u Siriji zbog porasta nasilja, iako će - kako kažu zvaničnici te organizacije - neki posmatrači ostati u zemlji.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi saopštio je da je odluka doneta posle razgovora sa ministrima spoljnih poslova arapskih zemalja, i okrivio sirijsku vladu za eskalaciju nasilja naglašavajući da su žrtve "nevini civili".

Misija je u Siriji više od mesec dana, gde je nadgledala obračun sirijskog režima sa anti-vladinim demonstrantima. Arapska liga sačinila je plan, prema kojem se predsednik Sirije Bašar al-Asad poziva da preda vlast zameniku i formira vladu nacionalnog jedinstva kako bi se država pripremila za izbore.

U poslednjih nekoliko dana u Siriji je ubijeno više od 70 ljudi, a aktivisti tvrde da su vladine snage samo juče usmrtile 37 osoba. Nasilje je - kako je juče rekao šef posmatračke misije Arapske lige - eskaliralo od utorka, posebno u gradovima Homs i Hama, ali i u oblasti Idlib na severu zemlje.

Aktivisti tvrde da su danas borbe vođene u okolini nekoliko predgrađa Damaska, koja su pod kontrolom pobunejnika. Kako kažu - sirijske snage koristile su tenkove i neprobojna vozila.

XS
SM
MD
LG