Linkovi

Centar za upozoravanje na cunami


Geofizičar Centra za upozoravanje na cunami prati na monitorima seizmičke aktivnosti u pacifičkom području
Geofizičar Centra za upozoravanje na cunami prati na monitorima seizmičke aktivnosti u pacifičkom području

Pacifički centar za upozoravanje na cunami, na Havajima, odgovoran je za upozoravanje na opasnost na svim američkim teritorijama širom Pacifika. Istovremeno, to je i međunarodni centar za uzbunu, jer sarađuje sa ostalim sličnim centrima u svetu.

Kada registruju neki zemljotres, geofizičari najpre nastoje da utvrde njegovu vrstu, upoređujući mnoge varijable sa istorijskim podacima.

„Ako je zemjotres na dnu okeana i snažan, izdajemo upozorenje “.

Geofizičar Džerard Frajer kaže da se poruke šalju elektronski, obično u roku od 7 do 8 minuta posle zemljotresa. Centar ima obavezu da podigne uzbunu najmanje tri sata pre stizanja plimskog talasa.

„Ovo je gde je cunami sada, ovo je gde će biti kroz tri sata, a ovde će biti kroz šest sati. Svuda unutar tročasovne granice diže se uzbuna. Dakle, Havaji bi bili upozoreni jer bi talas stigao kroz tri sata“, kaže Frajer.

Geofizičar Džerard Frajer
Geofizičar Džerard Frajer

Ovaj centar osnovan je 1946. godine, posle jednog velikog cunamija izazvanog zemljotresom jačine 7,8 stepeni, na Aleutskim ostrvima, koji je uzrokovao velike žrtve i razaranja na Havajima.

Ali tek posle katastrofalnog cunamija u Indijskom okeanu, decembra 2004. godine, države su počele da odvajaju više sredstava za sisteme za rano upozoravanje.

„Velika novost su senzori na dnu okeana koji mere cunami. Da nije bilo cunamija u Indijskom okeanu 2004, ne bismo imali dubinske senzore kojih sada ima širom Pacifika, u Indijskom okeanu i u Atlantiku“, kaže Frajer.

Na okeanskom dnu sada je raspoređeno 40 dubinskih senzora za cunami, dok ih je 2004. bilo samo šest. Ali Frajer kaže da nije lako odrediti koji zemljotres je opasan.

„Pokazalo se da zemljotresi nisu mnogo efikasni u izazivanju cunamija. Energija potresa slabo se prenosi na vodu. Potreban je prilično snažan zemljotres da se stvori jak cunami“, kaže Frajer.

Statistika pokazuje da najveći zemljotresi dolaze u talasima, između kojih vlada zatišje. Međutim, zemlja je još u aktivnom ciklusu.

„Ako sadašnja sekvenca liči na onu iz prošlog veka onda imamo još pet-šest godna pred nama pre nego što se zemlja ponovo smiri. Nije nemoguće da u tom periodu doživimo još dva-tri veća zemljotresa negde na zemlji", kaže Frajer.

Ako neki od tih potresa bude na dnu Pacifika i ako bude izazvao plimski talas, Centar ima obavezu da upozori Havaje tri sata pre nailaska cunamija. Međutim, havajsko Veliko ostrvo ima aktivan vulkan pa bi cunami izazvan na tom mestu stigao do Honolulua za oko pola sata. Naučnici kažu da bi u tom slučaju mogli da pozovu na uzbunu za manje od tri minuta.

XS
SM
MD
LG