Linkovi

Toplota tela zagreva zgradu


Hol centralne železničke stanice u Stokholmu

Jedna kompanija u Švedskoj razvila je sistem za prenos toplote koju proizvode tela putnika u centralnoj železničkoj stanici u Stokholmu - do zgrade preko puta. Stručnjaci tvrde da će smanjiti troškove grejanja u toj zgradi za 25 odsto.

Svakoga dana kroz centralnu železničku stanicu u Stokholmu prođe do 250 hiljada putnika. Većina njih kreće se užurbanim korakom, a svi zajedno emituju telesnu toplotu, koju je do nedavno ventilacija izbacivala napolje. U stanicu je sada ugrađen sistem koji će, kada u novembru bude pušten u rad, koristiti tu energiju za delimično zagrevanje obližnje zgrade.

Klas Johanson, menadžer ovog projekta za firmu Jernhuset, koja je vlasnik železničke stanice i obližnje 13-spratne zgrade, objašnjava.

"Stokholmsku centralnu stanicu poseti 200 do 250 hiljada ljudi svakoga dana. Njihova tela proizvode toplotu. Mnogi kupuju u prodavnicama u stanici što takođe proizvodi toplotu, zbog čega čitave godine moramo da hladimo objekat. Klima uređaji takođe proizvode toplotu, tako da ćemo sada svu tu energiju prebacivati u obližnju poslovnu zgradu", kaže Johanson.

Johanson kaže da je ideja pokrenuta 2007. godine tokom jedne pauze za kafu, a radovi su počeli 2008, u okviru generalnog renoviranja stanice. Sistem je podrobno proveravan i počeće da radi kada u novembru bude završeno renoviranje.

Kompanija nije htela da objavi koliko će sistem koštati, ali Johanson kaže kako se očekuje da će se investicija isplatiti u roku od 5 godina. On dodaje da će komunikacija između zgrada postati sve važnija.

"Razne zgrade troše različite količine energije tokom dana. Ako želimo da postanemo energetski efikasnije društvo onda moramo da omogućimo zgradama da komuniciraju međusobno i koriste svu raspoloživu energiju", kaže Johanson.

Kompanija Jernhuset planira da slične sisteme ugradi i u druge zgrade u njenom vlasništvu u Švedskoj.

XS
SM
MD
LG