Linkovi

Virtuelna šetnja po Lođu


Guglov servis "Pogled s ulice"
Guglov servis "Pogled s ulice"

Korisnici interneta moći će uskoro da idu u virtuelne šetnje po ulicama poljskog grada Lođa, pošto je taj grad pobedio na međunarodnom konkursu za uvođenje u kartografski servis internetske kompanije Gugl, nazvan "Pogled s ulice". Prva će biti snimljena živopisna ulica Pjotrkovska.

Žuti znak Guglovog servisa "Street View" već je poznat u Lođu. Veću pažnju privlači specijalno vozilo sa kamerama koje snimaju 360 stepeni u krug. Čuvena Pjotrkovska ulica neće biti lak zadatak jer je to jedna od najdužih poslovnih ulica u Evropi - gotovo 5 kilometara. Na lokacijama kojima je nemoguće prići kolima snimatelji Gugla koriste tricikl opremljen kamerama. Gradonačelnica Lođa, Hana Zdanovska, želela je da ga proba.

"Kako se to desilo? Pitajte stanovnike Lođa. Većina glasova došla je od njih. Oni, a i ja sa njima, mislimo da je Pjotrkovska ulica najlepša u Poljskoj i jedna od najlepših u svetu. Možda nije tako poznata, ali ima sopstvenu atmosferu, ima ogroman potencijal i multikulturalizam", kaže Hana Zdanovska.

Kamere na triciklu snimaju 18 slika u sekundi, od kojih se u kompjuteru rekonstruišu panoramske mape ulica. Gugl sada koristi kamere takozvane četvrte generacije, koje snimaju u približno visokoj rezoluciji. Specijalnom tehnologijom lica prolaznika i registarske tablice se zamagljuju.

Inače, mape u servisu "Pogled s ulice" pokrivaju gradove u već 27 zemalja. Kompanija Gugl želi da snimi ulice u Poljskoj pre početka Evropskog fudbalskog šampionata, iduće godine.

XS
SM
MD
LG