Linkovi

Laser za izradu trodimenzionalnih mapa


Ručni laserski uređaj Zebedi, za snimanje prostora i izradu trodimenzionalnih mapa
Ručni laserski uređaj Zebedi, za snimanje prostora i izradu trodimenzionalnih mapa

Istraživači u Australiji konstruisali su ručni skener montiran na oprugu koji sa neobičnom brzinom i tačnošću proizvodi trodimenzionalne mape

Nazvan Zebedi, prema lutki sa oprugom koja je bila glavni lik jedne francuske televizijske serije iz šezdesetih godina, ovaj skener laserom snima prostor kroz koji se nosi, pružajući geometrima i arheolozima snažan novi instrument za merenje prostora.

Tvrđava Liton kraj Brisbena u Australiji, sagrađena 1881, predviđena je za obnavljanje kao istorijski važan objekat. Geometri sada obilaze tu tvrđavu sa ručnim skenerom Zebedi, pomoću koga veoma brzo mogu da izrade precizne mape njenih prostorija. Arhitekta Keli Grinop, sa Univerziteta Kvinslenda, kaže da je za geometre ovo pravo otkriće.

“Pravimo mapu tačaka u objektu kao ogromnu arhivu materijala”, kaže Keli Grinop.

Pronalazač, doktor Džonatan Roberts objašnjava da Zebedi, dok se ljulja na opruzi, šalje laserske zrake i da te dvodimenzionalne mere pretvara u trodimenzionalne slike.

“Sinula mi je ideja da ga stavim na oprugu koja se drži u ruci. Dok koračate, ona se ljulja i laser skače gore-dole”, kaže doktor Roberts.

Naučnici kažu da Zebedi za nekoliko sati obavi posao za koji je timu geometara potrebno nekoliko dana.

“Mali je i može da se koristi i na brodu, u avionu, bez velike torbe”…, dodaje Roberts.

Istoričar Brajan Raf kaže da je potencijal ovog instrumenta ogroman.

“Uzbudljivo je to što sada možemo da preklapamo istorijske podatke sa podacima koje prikupljamo danas, što nam omogućava da sagledamo neki prostor tokom vremenskog razdoblja i sa određene tačke gledišta, što ranije nismo mogli”, kaže Brajan Raf.

Licencu za ovu tehnologiju dobila je britanska firma 3D Laser Mapping koja se nada da će novi uređaj moći da prodaje svuda u svetu i tako pruži istraživačima još jedan vredan instrument.
XS
SM
MD
LG