Linkovi

Električni motorcikl sam održava stabilnost


Electric Motorcycle
Electric Motorcycle

Kalifornijska firma Lit Motors spojila je elemente automobila i motorcikla u vozilu na dva točka za koje tvrdi da je bezbedno i ekološki čisto

Mala firma Lit Motors, iz San Franciska, prikazala je prototip prvog žiroskopski stabilizovanog električnog motorcikla nazvanog C-1.

Osnivač i predsednik firme, Danijel Kim, kaže da je vozilo sagrađeno od metala i stakloplastike i da kombinuje štedljivost i pokretljivost motorcikla sa bezbednošću automobila.

„Ima dva točka i naginje se u krivinama. Uzbudljiv je kao motorcikl, a bezbedan kao automobil“, kaže Kim.

Šef marketinga firme Lit Motors, Rajan Džejms, kaže da je najvažnija bila ideja bezbednosti.

„Naša primarna ciljana populacija su sadašnji i bivši moto-entuzijasti koje zabrinjava bezbednosti i zaštita od elemenata. Možda moraju na posao u odelima i dosadilo im je da se presvlače, ili ih zabrinjava bezbednost supružnika ili dece“, kaže Džjms.

Danijel Kim dodaje da vozilo ima vazdušne jastuke, pojaseve i čelikom ojačana vrata i da deluje kao neki auto na dva točka koji sam održava ravnotežu.

„Ako se pitate kako održava ravnotežu – patentirali smo tehnologiju koja ga uz pomoć žiroskopa održava uspravnim. Bio bi vam potreban mali slon da ga oborite. Žiroskopi imaju momenat od preko pola tone tako da je prilično čvrst“, kaže Kim.

Kim dodaje da se C-1 ne prevrće čak i kada ga automobil udari sa strane.

„Osećaj u vožnji je sličan onom u automobilu. Sedište je slično automobilskom, ima i volan, kao i pedale za gas i kočnice. Vozilo se naginje u krivinama ali to u potpunosti kontrolišu žiroskopi“, kaže Rajan Džejms.

Džejms dodaje da su konstruktori želeli da se udalje od mačo estetike, uobičajene među motorciklistima, i da sagrade nešto što bi se dopalo široj populaciji. Zbog zaobljenih linija C-1 bi mogao da se dopadne i ženama.

Kompanija kaže da će mu maksimalna brzina biti 193 kilometara na sat, a sa punom baterijom moći će da pređe 320 kilometara. Pošto je vozilo znatno lakše od automobila baterije mogu da budu manje i jeftinije, što će – kako se konstruktori nadaju – i njegovu cenu učiniti pristupačnijom.
XS
SM
MD
LG