Linkovi

Evropski sajam potrošačke elektronike


Kada nije uključen ovaj televizor služi kao obično ogledalo okačeno o zid
Kada nije uključen ovaj televizor služi kao obično ogledalo okačeno o zid

Na prvi pogled ovo ogledalo u pozlaćenom ramu kao da je zalutalo na sajam elektronike, sve dok posetilac ne otkrije da je ogledalo začarano.

Reč ipak nije o magiji već o pljosnatom TV ekranu koji, kada je isključen, služi kao ogledalo. Nemačka firma Ad Notam proizvodi ga sa dijagonalom od 33 centimetra do 2 metra, u LED, LCD i 3D tehnologiji. S obzirom na cenu od 4 do 10 hiljada eura za sada ga kupuju samo luksuzni hoteli.

Direktor marketinga i prodaje, Lars Rušel, kaže da je staklo važan arhitektonski element.

„Staklo postaje arhitektonski element broj jedan i sve češće zamenjuje razne površine. Ali, staklo je takođe idealna platforma za komunikacije, a ovo naše, kada ga dodirnete pojavi se slika“, kaže Rušel.

Evropski sajam potrošačke elektronike
Evropski sajam potrošačke elektronike

Norveška kompanija Setred prikazala je poslednju reč tehnike na polju medicinskih ultrazvučnih skenera. Njen uređaj Klariti ima ekran sa trodimenzionalnom slikom koji deluje kao digitalni hologram, omogućavajući lekarima da sa svih strana posmatraju unutrašnjost organizma pacijenta.

Direktor za tehnologiju u kompaniji Setred, Kristijan Moler, prikazuje primer iz neurohirurgije.

„Pokazalo se da je vrlo teško operisati instrumentom u tri dimenzije posmatrajući sliku u dve dimenzije. A kada operišete na mozgu potrebna vam je visoka preciznost. Greške su nedopustive“, kaže Moler.

Uređaj Klariti već ima nekoliko bolnica u Skandinaviji i Nemačkoj, a njegova cena je oko 150 hiljada eura.

Kad smo već kod trodimenzionalnie slike, nemačka kompanija 3d-berlin prikazala je rešenje za trodimenzionalnu navigaciju u zatvorenom prostoru. Običan GPS tu ne radi jer zidovi sprečavaju vezu sa satelitima. Adrian Zentner je direktor kompanije 3d-berlin.

„Ljudi koriste razne servise za navigaciju – gugl mape, GPS i druge – ali čim uđu u neku zgradu oni se izgube. Tu na scenu stupamo mi“, kaže Zentner.

Kao displej sa uputstvima može da se koristi smartfon. Roterdamski tržni centar Aleksandrium od prošle godine koristi ovaj sistem. Posetioci izaberu destinaciju, a tačskrin navigacija im prebaci trodimenzionalnog vodiča u telefon.

Za pisanje vodiča kompaniji je potreban samo plan zgrade i imena prodavnica ili brojevi soba.

Sajam elektronike u Amsterdamu okupio je oko 800 izlagača, a ove godine ga je posetilo gotovo 35 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG