Linkovi

Epl i Samsung uzajamno krali patente


Eplov ajfon 4s (levo) i Samsungov galaksi S III u izlogu jedne prodavnice u Seulu
Eplov ajfon 4s (levo) i Samsungov galaksi S III u izlogu jedne prodavnice u Seulu

Južnokorejski sud presudio da su Epl i Samsung uzajamno kršili patentna prava u svojim mobilnim uređajima

Sud u Seulu danas je saopštio da je Epl bespravno koristio dva Samsungova patenta za bežične veze, dok je Samsung iskopirao jedan od Eplovih patenta za dizajn uređaja. Obema stranama je naloženo da oštećenoj strani isplate manje nadoknade, dok je i jednoj i drugoj kompaniji uvedena delimična zabrana prodaje njihovih proizvoda u Južnoj Koreji.

Upadljiva je odluka suda da Samsung, sada najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, ipak nije iskopirao dizajn popularnog Eplovog ajfona.

Taj slučaj deo je globalne pravne bitke između dva rivala i predstavlja uvod u važniju presudu koju bi sukoro trebalo da donese jedan američki sud.

O tom sporu, sa potencijalnom kaznom od više milijardi dolara, uskoro će odlučiti porota u jednom sudu u Kaliforniji, nedaleko od Eplovog sedišta. Advokati dve strane prošle nedelje su dali završne reči u tom slučaju.

Kao i u južnokorejskom sporu, Epl tvrdi da je Samsung iskopirao dizajn popularnih uređaja ajfon i ajped za proizvodnju sopstvene linije mobilnih uređaja pod zajedničkim nazivom galaksi. Tvrdeći da to predstavlja kršenje njegovih autorskih prava Epl je zatražio odštetu od dve i po milijarde dolara.

Samsung uzvraća da ima dokaze da je još 2006. godine - nekoliko meseci pre nego što je Epl početkom 2007. predstavio svoj prvi ajfon – razvijao novu generaciju svojih mobilnih telefona pravougaonog oblika sa zaobljenim ivicama, kakve sada koriste obe kompanije.
XS
SM
MD
LG