Linkovi

Gugl i Epl u bitci za korisnike internet mapa


Dva američka tehnološka giganta, Gugl i Epl, ušla su u bitku za tržište u vezi sa mapama za kompjutere i pametne telefone

Dva američka tehnološka giganta, Gugl i Epl, ušla su u bitku za tržište u vezi sa mapama koje koriste vlasnici kompjutera i pametnih telefona širom sveta.

Već nekoliko godina vlasnici Eplovih ajfona i ajpeda koriste mape koje je izradila kompanija Gugl, vlasnik jednog od najpopularnijih internet pretraživača.

Taj aranžman je sada na izmaku jer se Epl sprema da stavi na raspolaganje sopstvene mape proizvedene specijalno ze Eplove uređaje i napusti Guglove mape. Razvijajući sopstvene mape Epl se nada da će moći da preuzme dobar deo prihoda od reklama koje se pojavljuju kada korisnici tragaju za destinacijama za letovanje ili pokušavaju da se snalaze u nepoznatom gradu.

Kompanija Epl, poznata po tome da ne otkriva svoje planove, i ovog puta nije objavila ništa o novim mapama ali američki tehnološki časopisi kažu da će one verovatno biti predstavljene na jednoj tehnološkoj konferenciji iduće nedelje.

U međuvremenu, Gugl je juče objavio da poboljšava svoje mape koje će i dalje moći da se koriste na svim drugim uređajima, kao što su oni koji koriste Guglov operativni sistem Android. Gugl kaže da će korisnici mobilne tehnologije sada moći da vide mape i na mestima gde nemaju vezu sa internetom, na primer u podzemnoj železnici ili u avionu.
Pored toga, Gugl je stavio na raspolaganje i poboljšanu verziju svog sistema nazvanog „strit vju“, sa dodatnim snimcima teže pristupačnih oblasti i sa detaljnijim trodimenzionalnim vazdušnim snimcima mnogih područja širom sveta.

Stručni časopisi kažu da će i Eplove mape verovatno imati trodimenzionalne slike koje je snimila fabrika vojne tehnologije Saab, koju je Epl kupio prošle godine.
XS
SM
MD
LG